«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ

Πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών, περιορίζοντας την πιστωτική επέκταση και υπονομεύοντας τους στόχους της νομισματικής χαλάρωσης, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική αρνητικών επιτοκίων απευθύνει μέσω «εγγράφου εργασίας» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Οπως αναφέρει το ΔΝΤ, πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών, περιορίζοντας την πιστωτική επέκταση και υπονομεύοντας τους στόχους της νομισματικής χαλάρωσης.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια μέχρι στιγμής έχουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, βοηθώντας στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και ενισχύοντας τις τιμές των επενδύσεων.

Ωστόσο, οι περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια που δίνει η ΕΚΤ για τις καταθέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων στην κεντρική τράπεζα πιθανόν να επιφέρουν αντίθετο αποτέλεσμα, επισημαίνει το ΔΝΤ. Ενώ οι περισσότερες τράπεζες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να μετριάσουν τις πιέσεις στην κερδοφορία τους με υψηλότερους όγκους δανείων και έχουν επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές των επενδύσεων και τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης, υπάρχουν όρια στα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

Η εικόνα της κερδοφορίας των ευρωτραπεζών έχει επιδεινωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε χώρες της ευρωζώνης με υψηλά ποσοστά δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας των τραπεζών επιδεινώνονται και από την περιορισμένη αύξηση των δανείων.

Περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ενδέχεται να αποδυναμώσουν τις τράπεζες εάν δεν αναπροσαρμοστούν τα επιτόκια χορηγήσεων ή εάν οι πελάτες των τραπεζών αποσύρουν καταθέσεις. Η μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών θα μπορούσε να περιορίσει την πιστωτική επέκταση, επισημαίνει το Ταμείο. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v