SSSB: Μείωση θέσεων σε Ευρώπη το Σεπτέμβριο

Μείωση θέσεων για το Σεπτέμβριο συστήνει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (10/09) στις αγορές της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη Βρετανία, προκρίνοντας παράλληλα τις αναδυόμενες αγορές. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 29η από την 32η θέση, ενώ συστήνεται ενίσχυση κατά 0,6% των τοποθετήσεων στη Σοφοκλέους.

SSSB: Μείωση θέσεων σε Ευρώπη το Σεπτέμβριο
Μείωση εκθέσεως στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης για το Σεπτέμβριο συστήνει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (10/09), αναφορικά με τις τοποθετήσεις μετοχικών τίτλων από τους επενδυτές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι δείκτες Τιμής προς Λογιστική Αξία (P/B) εμφανίζονται μεγαλύτεροι από το μέσο όρο (1,8) σε οκτώ κράτη, ενώ τον περασμένο μήνα, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών μειώθηκαν σε 11 από τις 15 αγορές.

Ειδικότερα για τη Μ. Βρετανία η SSSB συστήνει περαιτέρω μείωση για μια αγορά που χαρακτηρίζει πως θα επιδείξει ”Απόδοση Κατώτερη των υπολοίπων Αγορών”, (Underweight), αφού αν και οι αποτιμήσεις εμφανίζονται να απηχούν εν μέρει την πραγματικότητα, τουλάχιστον συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι εκτιμήσεις για την πορεία των κερδών αλλά και των κρισιμότερων μακροοικονομικών δεικτών προκρίνουν, σύμφωνα με SSSB, συρρίκνωση θέσεων.

Στον αντίποδα, η SSSB συστήνει ενίσχυση των τοποθετούμενων κεφαλαίων στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές, κυρίως λόγω των ”φθηνών” αποτιμήσεών τους αλλά και διότι εμφανίζουν σημαντική δυναμική (momentum).

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την αγορά του Χονγκ Κονγκ οι αποτιμήσεις της οποίας χαρακτηρίζονται ελκυστικές, ενώ για την Ιαπωνία υποστηρίζει πως ύστερα από συνεχείς προτάσεις συρρίκνωσης θέσεων στην αγορά της από το Μάρτιο, θεωρεί πως ”ήγγικεν η ώρα” για μείωση ανάλογων προτάσεων συστήνοντας προσοχή (caution), αφήνοντας να εννοηθεί πως στο μέλλον θα υιοθετήσει άλλη θέση.

Συνολικά η SSSB θεωρεί ελκυστικότερη για τοποθετήσεις της αγορά της Ρωσίας, ενώ έπεται η Νότιος Κορέα και η Νότιος Αφρική.

Η Ελλάδα ”προήχθη” τον τρέχοντα μήνα, καταλαμβάνοντας την εικοστή ένατη (29) θέση στην συνολική κατάταξη των 36 χωρών, έναντι της τριακοστής δεύτερης (32) θέσης τον προηγούμενο μήνα, με την SSSB να συστήνει αύξηση κατά 0,6% των θέσεων στην αγορά της χώρας μας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατάταξη των αγορών υπολογίζεται με βάση αλγόριθμο ο οποίος λαμβάνει υπόψην του την επιτοκιακή πολιτική (5%), την ανάπτυξη (10%), την αξιολόγηση/αποτίμηση (40%) και την δυναμική (30%) της υπό εξέταση αγοράς.

Ενδιαφέρον παρουσίαζει το γεγονός πως η αγορά των ΗΠΑ τοποθετείται προτελευταία στη βαθμολογία, συστήνοντας μείωση θέσεων κατά 6,2%, ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται επίσης οι αγορές της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ολλανδίας και Ιταλίας.

Τέλος για την Τουρκία η SSSB συστήνει ενίσχυση θέσεων κατά 1,7%, τοποθετώντας την αγορά της χώρας στην εικοστή όγδοη θέση (28).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v