Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Τα «κόκκινα» δάνεια της Ιταλίας «δοκιμάζουν» την BRRD

Η παρατεταμένη διαδικασία λήψης απόφασης για τα ιταλικά "κόκκινα" δάνεια ίσως αντανακλά τις διαφορετικές ερμηνείες της BRRD, που δίνουν η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη Moody's.

Moodys: Τα «κόκκινα» δάνεια της Ιταλίας «δοκιμάζουν» την BRRD

Το πανευρωπαϊκό πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών τίθεται σε δοκιμασία καθώς «ξετυλίγεται» το «κουβάρι» των «κόκκινων δανείων» των ιταλικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Moody's.

Όπως αναφέρει στη νέα του έκθεση ο οίκος, η BRRD (Οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών), η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2014, έχει δ;yο στόχους: πρώτον, να αντικαταστήσει τα εθνικά πλαίσια εξυγίανσης των τραπεζών -με τα οποία η κρατική στήριξη ήταν τις περισσότερες φορές ο κανόνας αντί η εξαίρεση- με ένα σύστημα στο οποίο οι μέτοχοι των τραπεζών και οι πιστωτές θα επωμίζονται πρώτοι το κόστος της διάσωσης των τραπεζών, και δεύτερον, να περιορίσει την κρατική στήριξη με αυστηρούς όρους για τη χορήγηση δημόσιου χρήματος σε προβληματικές τράπεζες.

Η παρατεταμένη διαδικασία λήψης απόφασης για την εξυγίανση των περίπου προβληματικών δανείων ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ που επιβαρύνουν το ιταλικό τραπεζικό σύστημα ίσως αντανακλά τις διαφορετικές ερμηνείες της BRRD, που δίνουν η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τη Moody's.

Το σημαντικό ζήτημα της κατανομής του «βάρους» στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων για την κρατική βοήθεια, καθώς και το αν αποτελεί προαπαιτούμενο να γίνει bail in στους πιστωτές προκειμένου να δοθεί δημόσιο χρήμα στις τράπεζες, φαίνεται να είναι τα βασικά θέματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, αναφέρει ο οίκος.

Στο Άρθρο 32 της BRRD προβλέπεται πως μια κυβέρνηση μπορεί να χορηγήσει κεφάλαια σε μια τράπεζα, αν αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από stress test, AQR ή άλλο τεστ που πραγματοποιούν η ΕΚΤ, η ΕΒΑ ή οι εθνικές αρχές.

Το επερχόμενο stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΒΑ, που αναμένεται στις 29 Ιουλίου, καθιστά ιδιαίτερα «σχετική» αυτή την εξαίρεση και ίσως οδηγήσει σε νέες εκκλήσεις για κρατική ενίσχυση, σύμφωνα με τη Moody's.

Ωστόσο, η BRRD εξακολουθεί να αφήνει περιθώριο για διάφορες ερμηνείες, και η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να υποστηρίξει πως η κατανομή του βάρους δεν είναι προαπαιτούμενο ή ότι θα μπορούσε να είναι περιορισμένη σε αυτό το σενάριο, άποψη με την οποία ίσως δεν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι τώρα, η ιταλική κυβέρνηση έχει λάβει διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» τα δάνεια αυτά και να βελτιώσουν τις ανακτήσεις. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται ένα ταμείο διάσωσης και ένα πλαίσιο για τις bad banks, όπου οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν τα προβληματικά τους δάνεια σε «όχημα ειδικού σκοπού» που θα χρηματοδοτείται από την τιτλοποίηση. Παρά την αξία των μέτρων αυτών, ωστόσο, δεν έχουν σταθεί αρκετά μέχρι τώρα για να μειώσουν σημαντικά το μεγάλο απόθεμα των προβληματικών δανείων των ιταλικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v