Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Κίνδυνος ύφεσης στη Βρετανία λόγω Brexit

Στη μείωση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το ΔΝΤ για πέμπτη φορά τους τελευταίους 15 μήνες. Αναμένει αντίκτυπο 0,9 ποσοστιαίων μονάδων στο βρετανικό ΑΕΠ το 2017. Τι περιλαμβάνει το δυσμενές σενάριο.

ΔΝΤ: Κίνδυνος ύφεσης στη Βρετανία λόγω Brexit

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε την Τρίτη σε νέα μείωση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, επικαλούμενο την αβεβαιότητα για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,1% το 2016, έναντι 3,2% που αναμενόταν τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως είναι η πέμπτη φορά τους τελευταίους 15 μήνες που αναθεωρείται χαμηλότερα η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Με μελανά χρώματα περιγράφει το Ταμείο τις επιπτώσεις του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2016, χαμηλότερα 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,3%.

Ωστόσο, στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι παραπάνω εκτιμήσεις για τη βρετανική οικονομία βασίζονται στην υπόθεση πως θα υπάρξει ένας σχετικά ευνοϊκός συμβιβασμός ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Λονδίνο.

Αλλά το Ταμείο έχει σχεδιάσει και άλλα σενάρια, μεταξύ των οποίων και ένα εξαιρετικά δυσμενές, κατά το οποίο το διαζύγιο θα είναι πολύ επώδυνο και θα οδηγήσει σε φυγή μεγάλου μέρους του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο. Στο σενάριο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πέσει σε ύφεση και η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v