Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» Ντάισελμπλουμ σε στήριξη ιταλικών τραπεζών εκτός κανόνων

Οι ιταλικές τράπεζες δεν έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο πιθανή στήριξη να πραγματοποιηθεί εκτός του πλαισίου της οδηγίας BRRD. «Καρφιά» Ρέντσι, διαψεύδει ΑΜΚ η Monte dei Paschi di Siena.

«Οχι» Ντάισελμπλουμ σε στήριξη ιταλικών τραπεζών εκτός κανόνων

Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών δεν μπορούν να διορθωθούν αψηφώντας την οδηγία BRRD και τους νέους κανόνες για το bail in, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις αιτήσεις από τη Ρώμη -διά στόματος και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι- να επιτραπεί στην Ιταλία να βάλει χρήματα στις τράπεζες της χώρας. 

Οι ιταλικές τράπεζες δεν έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Σημειώνεται ότι ο ιταλικός τραπεζικός τομέας θεωρείται ο αδύναμος κρίκος στην ευρωζώνη, με 360 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μακράν το μεγαλύτερο νούμερο στην Ε.Ε.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά, διευρύνοντας τις απώλειες μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σήμερα πάντως ανακάμπτουν, με τον δείκτη FTSE MIB να ενισχύεται 1,1% στις 15.591 μονάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ιταλική κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί σχέδιο για την άμεση ενίσχυση των ιταλικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια ως και 40 δισ. ευρώ, αλλά η Γερμανία έβαλε βέτο ζητώντας την εφαρμογή των κανονισμών για το  «bail in» και την επιβολή «κουρέματος» και στους ομολογιούχους των τραπεζών. 

Ρέντσι: Υπάρχουν ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγαλύτερα προβλήματα από τις ιταλικές

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι μεγάλες σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τα παράγωγα, δήλωσε εχθές ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. 

«Αν αυτό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντικό, τότε το ερώτημα για τα παράγωγα σε άλλες τράπεζες, μεγάλες τράπεζες, είναι εκατό φορές πιο σημαντικό» σημείωσε σε συνέντευξη τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λόφβεν. 

H δήλωση του κ. Ρέντσι είναι μια ευθεία αναφορά στην Deutsche Bank, η οποία υπολογίζεται πως έχει έκθεση πολλών τρισεκατομμυρίων στην αγορά παραγώγων. 

Monte dei Paschi di Siena: «Φήμες» τα περί ΑΜΚ 2-3 δισ. ευρώ

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιό της θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση κεφαλαίου 2-3 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε δημοσίευμά της η La Stampa, η οποία δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή, ανέφερε πως το ΔΣ της τράπεζας θα ανακοινώσει την απόφαση αυτή μετά το πέρας της σημερινής του συνεδρίασης.

«Η τράπεζα διαψεύδει τη φήμη», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Το ΔΣ της Monte dei Paschi di Siena συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει την απάντηση που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ζητήσει μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% μέχρι το 2018, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και η παροχή κεφαλαίων στη Monte dei Paschi di Siena, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι μικροεπενδυτές δεν θα επωμιστούν το κόστος στην περίπτωση διάσωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v