Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ κατά «Βασιλείας ΙV»

Το Ecofin θα ζητήσει από την Επιτροπή της Βασιλείας να μην συμφωνήσει σε κανονισμούς που θα επιβάλλουν δυσανάλογα μεγάλο κόστος στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Φόβοι για εύνοια των αμερικάνικων τραπεζών. Στην εμπροσθοφυλακή η Γαλλία.

Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ κατά «Βασιλείας ΙV»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκδώσουν ανακοίνωση στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας με την οποία θα απευθύνουν έκκληση στις ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές να μην επιβάλλουν δυσανάλογα μεγάλο κόστος στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Επιτροπή της Βασιλείας επανεξετάζει τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανονισμούς και αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της ως το τέλος του έτους.

Με βάση προσχέδιο του ανακοινωθέντος του Ecofin που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών θα τονίσουν ότι το «μεταρρυθμιστικό πακέτο δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα».

Ευρωπαϊκός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως τα κράτη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση κατά μιας ριζικής αναθεώρησης των κανονισμών, υποστηρίζοντας πως θα είναι πολύ ευνοϊκές για τις αμερικάνικες τράπεζες.

Στον πυρήνα της επανεξέτασης των κανονισμών βρίσκεται η εισαγωγή μοντέλων για τον υπολογισμό των τραπεζικών ρίσκων σύμφωνα με κοινά κριτήρια για όλες τις τράπεζες. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών όταν αξιολογούν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές τράπεζες αντιτίθενται στο σχέδιο, γιατί θεωρούν ότι θα αυξήσει το κόστος. Οι ενώσεις τραπεζών στην Γαλλία και στην Γερμανία εκτιμούν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη ότι οι νέοι κανονισμοί «μπορεί να σημαίνουν ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες θα αυξηθούν σε κάποιες περιπτώσεις κατά 50% επιπλέον».

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Γαλλία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των αντιδράσεων κατά της αναθεώρησης των κανονισμών, την οποία οι επικριτές της αποκαλούν «Βασιλεία ΙV», σαν να πρόκειται για μια νέα δέσμη κανονισμών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v