Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ απωλειών από ευρωπαϊκές εταιρίες

Μπορεί να δικαιολογούν την πτώση κερδών ή τις υψηλές απώλειές τους με διαφορετικούς τρόπους, όμως η πληθώρα των ευρωπαϊκών εταιριών που πραγματοποίησαν σήμερα 8/11 ανάλογου τύπου ανακοινώσεις θα πρέπει να προβληματίσει έντονα επενδυτές, αναλυτές αλλά και τις διοικήσεις τους.

Μπαράζ απωλειών από ευρωπαϊκές εταιρίες
Μπορεί να δικαιολογούν την πτώση κερδών ή τις υψηλές απώλειές τους με διαφορετικούς τρόπους, όμως η πληθώρα των ευρωπαϊκών εταιριών που πραγματοποίησαν σήμερα 8/11 ανάλογου τύπου ανακοινώσεις θα πρέπει να προβληματίσει έντονα επενδυτές, αναλυτές αλλά και τις διοικήσεις τους.

Η επέκταση των προβλημάτων σε πληθώρα κλάδων, με τις εταιρίες στα ”ψιλά” των ανακοινώσεων να επισημαίνουν και τα προβλήματα στην πιστωτική αγορά, ρίχνοντας και σε αυτά μέρος της ευθύνης για την αρνητική τους πορεία, καθιστά την τρέχουσα περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον των χρηματιστηρίων.

Από τις τηλεπικοινωνίες έως τον χρηματοοικονομικό κλάδο (πιθανώς ένας από τους ελάχιστους για τους οποίους οι αγορές είναι υποψιασμένες) το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν μοιάζουν να αισιοδοξούν για το άμεσο μέλλον.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα τα οποία ανησύχησαν τις αγορές:

--Siemens

Τις πρώτες απώλειές του έπειτα από έξι χρόνια συνεχούς κερδοφορίας ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο ο κορυφαίος μηχανολογικός όμιλος της Ευρώπης, Siemens, λόγω του υψηλού κόστους πώλησης μη κερδοφόρων μονάδων. Οι απώλειες άγγιξαν τα 74 εκατ. ευρώ.

--Deutsche Telekom

Εκ νέου πτωτικά κινήθηκε, για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, η κερδοφορία του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Ευρώπης, Deutsche Telekom, λόγω μείωσης του αριθμού των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας και πρόσθετων φορολογικών χρεώσεων. Τα κέρδη του ομίλου υποχώρησαν στα 259 εκατ. ευρώ, έναντι 1,96 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2006.

--BT Group

Πτώση 29% σημείωσαν τα κέρδη γ’ τριμήνου του κορυφαίου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Βρετανίας, BT Group, την πρώτη ύστερα από έξι κερδοφόρα τρίμηνα, και διαμορφώθηκαν στα 339 εκατ. στερλίνες (712 εκατ. δολάρια). Η πτώση αποδόθηκε στις υψηλές δαπάνες για μείωση θέσεων εργασίας αλλά και στη δημιουργία νέων μονάδων.

--EADS

”Βαρίδι” αποδεικνύεται το μεταγωγικό Α400Μ για την EADS, καθώς οι καθυστερήσεις παράδοσής του και το υψηλό κόστος που αυτές προσέφεραν οδήγησαν σε αύξηση των απωλειών τον κορυφαίο αεροναυπηγικό όμιλο στο γ’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, αυτές διαμορφώθηκαν στα 776 εκατ. ευρώ, ή 97 σεντς ανά μετοχή.

--Repsol

Στα 742 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη γ’ τριμήνου του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου της Ισπανίας, Repsol, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 15%, λόγω της εκτίναξη του ευρώ αλλά και της μείωσης της παραγωγής του. Η παραγωγή ”μαύρου χρυσού” του ομίλου στο γ’ τρίμηνο υποχώρησε 13%, στα 462.100 βαρέλια ημερησίως.

--Deutsche Post

Στο 35% διαμορφώθηκε η πτώση κερδών γ’ τριμήνου του μεγαλύτερου ομίλου παροχής τραπεζικών υπηρεσιών της Ευρώπης, τα οποία άγγιξαν τα 350 εκατ. ευρώ, εμφανιζόμενα χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών (τα τοποθετούσαν στα 465 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις, με ενίσχυση 5% στα 15,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v