Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ασκήσεις” ισορροπίας σε ΕΚΤ και ΒοΕ σήμερα

Ασκήσεις ισορροπίας θα επικρατήσουν στις σημερινές συνεδριάσεις επιτοκίων ΕΚΤ και της ΒοΕ, που έχουν έλθει αντιμέτωπες με πληθωριστικούς κινδύνους εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και την δραματική επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης και την ανατίμηση των εθνικών νομισμάτων. Αντιθέτως, η αμερικανική Federal Reserve άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

”Ασκήσεις” ισορροπίας σε ΕΚΤ και ΒοΕ σήμερα
Ασκήσεις ισορροπίας αναμένεται να επικρατήσουν στις σημερινές συνεδριάσεις διαμόρφωσης της πιστωτικής πολιτικής της ΕΚΤ και της ΒοΕ, που έχουν έλθει αντιμέτωπες με πληθωριστικούς κινδύνους εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και την δραματική επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης και την ανατίμηση των εθνικών νομισμάτων.

Αντιθέτως, πιεσμένη από τις επιπτώσεις της κρίσης στην εταιρική κερδφορία και την πραγματική οικονομία, η αμερικανική Federal Reserve άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ενώ μια εβδομάδα πριν δήλωνε ότι η πιστωτική πολιτική θα παραμείνει, για την ώρα, αμετάβλητη.

Η απόλυτη πλειοψηφία των αναλυτών περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει τα επιτόκια στο 4% κατά την τακτική σημερινή συνεδρίαση, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πώς θα ”απαντήσει” ο διοικητής Jean-Claude Trichet στις αντικρουόμενες απαιτήσεις αφενός της αναρρίχησης του ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ και αφετέρου της εκτίναξης στον πληθωρισμό.

Το ευρώ κινείται στα 1,4655 δολάρια το πρωί, την ώρα που αρχίζει η συνεδρίαση των μελών της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης, ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ πάνω από τα 1,47 δολάρια που σημειώθηκε χθες.

Το πετρέλαιο, που συνέβαλε στην αναρρίχηση του πληθωρισμού στο 2,6% τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη -αισθητά πάνω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ- υποχωρεί υπό το βάρος ρευστοποιήσεων κερδών και κινείται στα 94,93 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, μετά το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ στα 98,62 δολάρια.

Η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένουν ότι και η Bank of England θα κρατήσει σταθερό στο 5,75% το επιτόκιο της στερλίνας, αλλά οι πιθανότητες μείωσης, είτε σήμερα είτε σε ερχόμενη συνεδρίαση, έχουν αυξηθεί αισθητά, μετά από μια σειρά υποτονικά στατιστικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για την βρετανική οικονομία.

”Αν και μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης θα γίνει στις αρχές 2008, αν εμφανιστεί άλλος ένας μήνας με τόσο υποτονικά δεδομένα, θα είναι πολύ πιθανή μια μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο,” δηλώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Στον αντίποδα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve άφησαν να εννοηθεί οτι θα χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, εάν η αμερικανική ανάπτυξη διολισθήσει περαιτέρω.

”Η αβεβαιότητα για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στα ακίνητα και τις τράπεζες αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων και μειώνει τις πιθανότητες αύξησης,” δήλωσε χθες ο William Poole, μέλος της επιτροπής καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής της Fed.

Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες, κατά 75 μονάδες βάσης συνολικά, με το επιτόκιο federal funds να διαμορφώνεται στο 4,5%.

Καθώς η κρίση εξαιτίας της διολίσθησης στην αγορά στεγαστικών πιστώσεων των ΗΠΑ συνεχίζεται με σφοδρότητα, οι αγορές προεξοφλούν πλέον ότι η Fed θα μειώσει κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια στις 11 Δεκεμβρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της φετινής χρονιάς.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v