Ενας «γάμος» τρισεκατομμυρίων

Μικροσκοπικοί ανιχνευτές που μπορούν να συγκεντρώνουν και να ξαναπροσφέρουν δεδομένα για την τοποθεσία, τη δραστηριότητα και την υγεία έχουν ήδη ενσωματωθεί στα πάντα, από γέφυρες και φορτηγά μέχρι βηματοδότες.

Ενας «γάμος» τρισεκατομμυρίων

Το πάντρεμα δύο επαναστατικών τεχνολογιών φέρνει επανάσταση στην οικονομία. Πρόκειται για το Mobile Internet και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Το κινητό Διαδίκτυο είναι η δυνατότητα για πρόσβαση στο Ίντερνετ από κινητές συσκευές. Το Ίντερνετ των Πραγμάτων είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που ενσωματώνει τον φυσικό κόσμο στον εικονικό κόσμο μέσω δικτύων ηλεκτρονικών αισθητήρων και συσκευών που συνδέονται με τους υπολογιστές.

Οι εφαρμογές τού κινητού Ίντερνετ των Πραγμάτων πάνε πολύ μακριά: Μικροσκοπικοί ανιχνευτές που μπορούν να συγκεντρώνουν και να ξαναπροσφέρουν δεδομένα για την τοποθεσία, τη δραστηριότητα και την υγεία (σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται ένα αντικείμενο ή μια συσκευή) έχουν ήδη ενσωματωθεί στα πάντα, από γέφυρες και φορτηγά μέχρι βηματοδότες.

Όσο πιο στενή γίνεται η σχέση μας με τον δικτυωμένο κόσμο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης των δεδομένων. Και είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι επαναστατικές στο πώς ζούμε και εργαζόμαστε.

Συνολικά, η εκτιμώμενη οικονομική αξία αυτών των τεχνολογιών αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Η επέκταση του Internet σε φορητές συσκευές έχει κάνει δυνατή μια ολόκληρη σειρά από νέες χρήσεις. Τα smartphones, τα «έξυπνα κινητά τηλέφωνα», η βασική συσκευή για τη χρήση του κινητού Διαδικτύου, έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια εφαρμογών (apps) που δεν επιτρέπουν απλώς τυπικές λειτουργίες Web, όπως το ψάξιμο στο διαδίκτυο και τα e-mail στους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται, αλλά χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τοποθεσίας και άλλα δεδομένα για την παροχή υπηρεσιών σε χρήστες.

Αυτές οι εφαρμογές έχουν βοηθήσει να κάνουν το κινητό Διαδίκτυο μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες στην ιστορία. Σύμφωνα με μελέτες, το mobile Internet θα μπορούσε να δημιουργήσει σε ετήσια βάση περίπου 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά οικονομικά οφέλη από το 2025.

Η δεύτερη επαναστατική τεχνολογία, το Ίντερνετ των Πραγμάτων, καθιστά δυνατή την παρακολούθηση και τον έλεγχο της θέσης, την κατάσταση και την συμπεριφορά αντικειμένων, μηχανημάτων και συσκευών, μέσω δικτύων. Μέχρι το 2025, εφαρμογές για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα μπορούσαν να έχουν οικονομικό αντίκτυπο από 900 δισεκατομμύρια δολάρια ως 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, στον τομέα τής μεταποίησης και μόνο.

Όταν το κινητό Διαδίκτυο και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων συνδυάζονται, οι οικονομικές δυνατότητες είναι πραγματικά εκπληκτικές και σίγουρα αλλάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v