Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η PetroChina ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. στη Σαγκάη

Η PetroChina έγινε η πρώτη μετοχή στον κόσμο αξίας άνω των 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του τίτλου στο κινεζικό χρηματιστήριο. Η μετοχή αποτιμά την PetroChina στα 1,1 τρισ. δολάρια -υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Exxon Mobil και της General Electric μαζί.

Η PetroChina ξεπέρασε το 1 τρισ. δολ. στη Σαγκάη
Η PetroChina έγινε η πρώτη μετοχή στον κόσμο αξίας άνω των 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του τίτλου στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Η αξία της μετοχής ”Α” της PetroChina σχεδόν τριπλασιάστηκε στο ντεμπούτο της στην Σαγκάη σήμερα Δευτέρα, αποτιμώντας την κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση στα 1,1 τρισ. δολάρια -υψηλότερα από την Exxon Mobil και την General Electric μαζί.

Η PetroChina αναρριχήθηκε έως τα 48,62 γουάν από την τιμή διάθεσης των 16,7 γουάν κι έκλεισε στα 43,96 γουάν στην Σαγκάη, με κεφαλαιοποίηση ύψους 1 τρισ. δολαρίων και αποτιμηση στις 55 φορές έναντι των κερδών της.

Το Ρ/Ε της PetroChina είναι τέσσερις φορές ακριβότερο από της Exxon, της οποίας οι πωλήσεις είναι τέσσερις φορές υψηλότερες. Η αξία της Exxon ανέρχεται στα 488 δισ. δολάρια στο New York Stock Exchange και το Ρ/Ε διαμορφώνεται στο 13.

Την έναρξη των συναλλαγών στην Σαγκάη πραγματοποίησε σήμερα χτυπώντας το γκονγκ ο πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν, που δήλωσε ότι ”η PetroChina επιστρέφει αξία στους επενδυτές και την κοινωνία.”

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας διέθετε 20,5 δισ. βαρέλια αποθεμάτων το 2006, έναντι 22,1 δισ. βαρέλια της Exxon.

Η PetroChina αυξάνει τα αποθέματά της κατά 5% σε μέσο όρο ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, πολύ ταχύτερα από της Exxon, της Shell και της BP, που είναι οι ισχυρότερες πετρελαϊκές στον πλανήτη βάση πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v