Ο ΟΠΕΚ βλέπει εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου στα τέλη του έτους

Ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την αγορά. Οι διακοπές στη Νιγηρία μείωσαν τη συνολική παραγωγή σε 32,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Από τον Ιούλιο τα μέλη του ΟΠΕΚ θα είναι 14, αφού ξαναμπεί στο καρτέλ η Γκαμπόν.

Ο ΟΠΕΚ βλέπει εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου στα τέλη του έτους

Ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι πιο ισορροπημένη κατά το δεύτερο μισό του έτους, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά από τους αντιπάλους κλονίζεται, επαναλαμβάνοντας απόψεις που εξέφρασαν οι υπουργοί του Οργανισμού στην συνεδρίασή τους νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ο Οργανισμός διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση το 2016, στη μηνιαία έκθεσή του. Οι διακοπές στη Νιγηρία μείωσαν την παραγωγή του καρτέλ σε 32,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα του μέσου όρου των 32,6 εκατ. που απαιτούνται για να απαντηθεί η εκτιμώμενη ζήτηση κατά το δεύτερο μισό.

«Η αναμενόμενη βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως θα πρέπει να οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη αγορά πετρελαίου προς τα τέλη του έτους», ανέφερε στην έκθεσή του το τμήμα έρευνας του οργανισμού με έδρα τη Βιέννη. «Η υπερβολική προσφορά στην αγορά πιθανώς θα περιοριστεί τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε.

Η παραγωγή των 13 κρατών μειώθηκε κατά 99.800 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα καθώς επιθέσεις μαχητών ελάττωσαν την προσφορά από τη Νιγηρία. Τα μέλη του Οργανισμού θα είναι 14 από τον Ιούλιο και μετά, οπότε θα ξαναμπεί στον ΟΠΕΚ η Γκαμπόν. Η χώρα παράγει περίπου 200.000 βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v