Η Commerzbank εξετάζει τη λύση των θησαυροφυλακίων

Το ενδεχόμενο να συσσωρεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε θησαυροφυλάκια αντί να πληρώσει για να τα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει η Commerzbank. Στελέχη της τράπεζας είχαν συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters.

Η Commerzbank εξετάζει τη λύση των θησαυροφυλακίων

H Commerzbank εξετάζει το ενδεχόμενο να συσσωρεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε θησαυροφυλάκια αντί να πληρώσει για να τα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μια τέτοια κίνηση από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, στην οποία έχει ποσοστά και η γερμανική κυβέρνηση, θα σηματοδοτούσε μια από τις πιο ηχηρές διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, η τράπεζα είχε συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, ανέφεραν δύο πηγές.

Εκπρόσωπος της Commerzbank δήλωσε πως προς το παρόν η τράπεζα δεν αποθηκεύει μετρητά και αρνήθηκε να σχολιάσει αν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ χρεώνει ένα αρνητικό επιτόκιο που αντιστοιχεί σε 4 ευρώ ετησίως για κάθε 1.000 ευρώ που οι τράπεζες καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα.

Οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 850 δισ. ευρώ, με σημαντικό κόστος για τις τράπεζες. 

Σε περίπτωση που η Commerzbank αποφασίσει να αποθηκεύσει χρήματα σε θησαυροφυλάκια, θα πρέπει να καλύψει κόστος ασφάλισης για κλοπή ή πυρκαγιά. Η γερμανική ασφαλιστική Ergo ανέφερε πως έχει δεχθεί αρκετές διερευνητικές ερωτήσεις από ευρωπαϊκές τράπεζες που εξετάζουν μια τέτοια κίνηση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v