Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμπληγάδες πληθωρισμός - ύφεση στις ΗΠΑ

Αν η Fed προσπαθήσει να τονώσει τη δραστηριότητα ή να αποφύγει την ύφεση μειώνοντας τα επιτόκια, το μόνο που θα προκαλέσει είναι αύξηση στην κατανάλωση, γεγονός που θα οδηγούσε σε πληθωρισμό μια οικονομία που βρίσκεται σε υπερθέρμανση. Δυστυχώς, η ύφεση μπορεί να αποτελεί τη μόνη θεραπεία για την αμερικανική οικονομία, επισημαίνει η FactSet.

Συμπληγάδες πληθωρισμός - ύφεση στις ΗΠΑ
Αν η Fed προσπαθήσει να τονώσει τη δραστηριότητα ή να αποφύγει την ύφεση μειώνοντας τα επιτόκια, το μόνο που θα προκαλέσει είναι αύξηση στην κατανάλωση, γεγονός που θα οδηγούσε σε πληθωρισμό μια οικονομία που βρίσκεται σε υπερθέρμανση, επισημαίνει ο διεθνής οίκος στοιχείων και consensus estimates, FactSet.

”Δυστυχώς”, γράφουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανάλυση, ”η ύφεση μπορεί να αποτελεί τη μόνη θεραπεία για την αμερικανική οικονομία”.

Και σημειώνουν: ”Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα ύφεσης το προσεχές έτος στην οικονομία των ΗΠΑ ολοένα και θα αυξάνεται ανεξάρτητα από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Οι ανισορροπίες που συσσωρεύονται εδώ και χρόνια πρέπει να μειωθούν βαθμιαία και δυστυχώς η ύφεση είναι η μόνη θεραπεία για την εξάλειψη τέτοιων υπερβολών.

Εάν η Fed προσπαθήσει να υποκινήσει τη δραστηριότητα ή να αποφύγει την ύφεση με τη μείωση των επιτοκίων της, η προκύπτουσα άνοδος στην κατανάλωση θα σήμαινε πληθωρισμό σε μια υπερθερμασμένη οικονομία.

Η ύφεση θα μπορούσε να πηγάσει από την αγορά ιδιοκτησίας (ακινήτων), όπου η αθέτηση των πληρωμών έχει μόλις αρχίσει. Αμέσως μετά την κρίση των subprimes προβλέπουμε ότι οι αθετήσεις πληρωμών σε δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα ”πετάξουν στα ύψη” κατά το το προσεχές έτος και ίσως και μετά από αυτό.

Η Fed πρέπει να εξασφαλίσει ότι το οικονομικό σύστημα διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να αποφύγει την επίδραση ντόμινο, η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Όλο αυτό που συμβαίνει θυμίζει την κρίση των junk bonds (ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης)που δημιούργησε περιουσίες για λίγους τυχερούς (ή ταλαντούχους)”.

Εν τούτοις, σημειώνεται στην ίδια έκθεση, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν θα καταρρεύσουν απαραιτήτως υπό το βάρος των κακών ειδήσεων. Η υποτίμηση του δολαρίου θα καταστήσει πολλές αμερικανικές επενδύσεις ελκυστικές, συμπεριλαμβανομένης αργά ή γρήγορα και της αγοράς ακινήτων.

”Άλλωστε”, προσθέτουν, ”υπάρχουν μεγάλα ποσά δολαρίων σε όλο τον κόσμο που ψάχνουν ένα σπίτι! Σε αυτά περιλαμβάνονται τα επίσημα διαθέσιμα της Κίνας, κεφάλαια από την Ασία, τη Μέση Ανατολή αλλά και από όλους τους εξαγωγείς πετρελαίου”.

Και καταλήγουν: ”Η τεράστια αμερικανική οικονομία θα πρέπει να παραγάγει περισσότερες εξαγωγές και λιγότερη εγχώρια κατανάλωση.

Η Κίνα πρέπει οπωσδήποτε να ανατιμήσει το νόμισμά της. Η ”φούσκα” του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης θα μπορούσε να ”σκάσει” ανά πάσα στιγμή, δημιουργώντας πραγματική ζημία. Το νόμισμα της Ινδίας ανατιμάται παρά τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Τα αμερικανικά κέρδη του τρίτου τριμήνου ήταν θύματα της οικονομικής κρίσης και η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα μπορούσε να είναι αρνητική για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2002. Εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, ωστόσο, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά το αξιόλογο 6% - 7%.

Το 2008 διαμορφώνεται καλύτερα σε όρους αύξησης των κερδών, αν και οι εκτιμήσεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε όλους σχεδόν τους τομείς στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v