Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δίνει για πρώτη φορά ποσόστωση στις ΗΠΑ για επενδύσεις

Βαθαίνουν οι οικονομικοί δεσμοί και η αλληλεξάρτηση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσόστωση που έχει δώσει η Κίνα σε μία μόνο περιοχή δικαιοδοσίας, διευρύνοντας την πρόσβαση των ΗΠΑ στις εγχώριες αγορές της.

Η Κίνα δίνει για πρώτη φορά ποσόστωση στις ΗΠΑ για επενδύσεις

Η Κίνα πρόκειται να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια ποσόστωση 250 δισ. γουάν (38 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά, για επενδύσεις σε κινεζικές μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τόνισαν αξιωματούχοι την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. Βαθαίνουν οι οικονομικοί δεσμοί και η αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αναφέρει το πρακτορείο.

Η Κίνα έχει δώσει ποσοστώσεις τοποθετήσεων σε κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Σιγκαπούρης. Ωστόσο αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσόστωση για μία μόνο περιοχή δικαιοδοσίας μετά το Χονγκ Κονγκ.

Επιπλέον, Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν επανειλημμένα κατά τις δύο ημέρες διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς ομολόγους τους, ότι δεν βλέπουν ανάγκη για περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, κάτι που πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα προκαλέσει αναταράξεις στις ήδη υποτονικές οικονομίες των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στο Πεκίνο να «κυνηγήσει» τη φιλοδοξία του να χρησιμοποιείται ευρύτερα το γουάν ως παγκόσμιο νόμισμα, ενώ παράλληλα θα δώσει στους Αμερικανούς επενδυτές μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγχώριες αγορές της Κίνας.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Yi Gang, ανακοίνωσε την ποσόστωση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο πλαίσιο του διμερούς Στρατηγικού Οικονομικού Διαλόγου (Strategic and Economic Dialogue) στο Πεκίνο, χωρίς ωστόσο να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για τον χρόνο.

«Πιστεύουμε ότι η αμερικανική αγορά είναι πολύ σημαντική, επομένως εκχωρήσαμε 250 δισ. γουάν σε ποσοστώσεις RQFII στις Ηνωμένες Πόλιτείες», περιορίστηκε να πει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v