Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση πληθωρισμού Οκτωβρίου 2,6%

Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά και περισσότερο απ’όσο περίμεναν οι οικoνομολόγοι τον Οκτώβριο, κατά 2,6% από 2,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωζώνη: Επιτάχυνση πληθωρισμού Οκτωβρίου 2,6%
Ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά και περισσότερο απ’όσο περίμεναν οι οικoνομολόγοι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δείκτης τιμών στην ευρωζώνη αυξήθηκε 2,6% από 2,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο 2 ετών και αισθητά υψηλότερο από το 2,3% που περίμεναν οι ιδιώτες οικονομολόγοι.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου 80% από τον Ιανουάριο τροφοδοτεί τον τιμάριθμο και διακυβεύει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 2%, την ίδια ώρα που εκτυλίσσεται η πιστωτική κρίση εξαιτίας των αμερικανικών επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Κατά τους παρατηρητές, τα μέλη της ΕΚΤ είναι διχασμένα, καθώς οι μεν ανησυχούν για τους κινδύνους του πληθωρισμού και οι δε για τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της αύξησης του κόστους δανεισμού. Τα τελευταία στοιχεία, πιθανότατα θα υποχρεώσουν την ΕΚΤ να τηρήσει στάση αναμονής στα επιτόκια για ένα διάστημα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διαφορετική έρευνα της Eurostat, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 105,9 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι 106,9 τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v