Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ”σενάρια” για την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση των μελών της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής (FOMC) και όλα τα σενάρια θεωρούνται πιθανά για το πού θα διαμορφώσει η Fed τα αμερικανικά επιτόκια. Η πλειονότητα των επενδυτών περιμένει ότι η Federal Reserve θα μειώσει το επιτόκιο fed funds κατά 25 μονάδες.

Τρία ”σενάρια” για την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed
Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη συνεδρίαση των μελών της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής (FOMC) και όλα τα σενάρια θεωρούνται πιθανά για το πού θα διαμορφώσει η Fed τα αμερικανικά επιτόκια.

Η πλειονότητα των επενδυτών περιμένει ότι η Federal Reserve θα μειώσει το επιτόκιο fed funds κατά 0,25% στο 4,5% ώστε να αποτρέψει τη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του επιτοκίου fed funds προοιωνίζονται σήμερα το πρωί πιθανότητα 94% να επιβληθεί μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, από περίπου 80% χθες.

Υπάρχουν και μερικοί οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα επαναλάβει την αιφνιδιαστική κίνηση του Σεπτεμβρίου και θα προχωρήσει σε μεγάλη μείωση, κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά αυτό το σενάριο θεωρείται πολύ ”τραβηγμένο” καθώς θα προσφέρει έναυσμα για κερδοσκοπική άνοδο στο χρηματιστήριο και, παράλληλα, ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει ότι το βάθος της οικονομικής διολίσθησης των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο.

Aπό την άλλη, ορισμένοι παρατηρητές δεν αποκλείουν η Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητη πιστωτική πολιτική, καθώς η απειλή του πληθωρισμού εν το μέσον της αναρρίχησης των τιμών του πετρελαίου δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση.

Πάντως, οι περισσότερες εκτιμήσεις κλίνουν προς την κατεύθυνση της μείωσης κατά 25 μονάδες και το ενδιαφέρον στρέφεται στη δημοσιοποίηση του ανακοινωθέντος μετά τη λήξη της συνεδρίασης, από την οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη μελλοντική στρατηγική του ρυθμιστή της νομισματικής ζωής της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Την απόφαση για τα επιτόκια θα ανακοινώσει αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο διοικητής της Fed, κ. Ben Bernanke.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v