Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: «Βλέπει» πληθωρισμό μόλις 0,2% φέτος

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του 2016 και 2017, αν και υποστηρίζει πως η οικονομία της χώρας είναι πιο εύρωστη απ' όσο αφήνουν να εννοηθεί τα επίσημα στοιχεία.

Bundesbank: «Βλέπει» πληθωρισμό μόλις 0,2% φέτος

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τον πληθωρισμό της Γερμανίας φέτος και το 2017 προχώρησε η Bundesbank, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η γερμανική οικονομία είναι πιο εύρωστη απ' όσο αφήνουν να εννοηθεί τα επίσημα στοιχεία, καθώς επεκτείνεται ταχύτερα από την παραγωγική ικανότητα.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει τώρα πως το ΑΕΠ της θα «τρέξει» με 1,7% φέτος, έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, ενώ η πρόβλεψη για το 2017 μειώνεται στο 1,4% από 1,7% προηγουμένως.

Σημαντικά μειωμένη είναι η εκτίμηση για τον φετινό πληθωρισμό, που εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί κατά μόλις 0,2% έναντι 1,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2017 η εκτίμηση υποβαθμίζεται στο 1,5% από 2% προηγουμένως.

Όπως τονίζει στην εξαμηνιαία πρόβλεψή της η Bundesbank, «η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από την ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης, που βασίζεται σε σημαντικό βαθμό από την εργασιακή μετανάστευση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την ισχυρή ανάπτυξη των εισοδημάτων».

«Το τρέχον έτος, η εγχώρια ζήτηση στηρίζεται επιπλέον από τη νέα πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως «η δημοσιονομική πολιτική θα ήταν ιδιαίτερα επεκτατική το 2016, χάρη στις επιπλέον κρατικές δαπάνες που συνδέονται με το προσφυγικό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v