Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alibaba.com: Στο 1,5 δισ. δολάρια το IPO

Το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή μετοχών της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ συγκέντρωσε η Alibaba.com, η μεγαλύτερη online εταιρία της Κίνας, πραγματοποιώντας το δεύτερο μεγαλύτερο IPO για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας μετά την Google.

Alibaba.com: Στο 1,5 δισ. δολάρια το IPO
Το ποσό του 1,5 δισ. δολαρίων από τη δημόσια εγγραφή μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, συγκέντρωσε η Alibaba.com, η μεγαλύτερη online εταιρία της Κίνας, πραγματοποιώντας το δεύτερο μεγαλύτερο IPO για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας μετά την Google.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η προσφορά υπερκαλύφθηκε 180 φορές, ενώ ο όμιλος πούλησε 858,9 εκατ. μετοχές (ήτοι το 17%) έναντι 13,50 δολαρίων Χονγκ Κονγκ έκαστη.

Μετά την πώληση η αξία της κεφαλαιοποίησης της Alibaba.com τοποθετείται πλέον στα 8,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η απόλυτη επιτυχία του συγκεκριμένου IPO δεν αποκλείεται να ωθήσει και άλλες online κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Άλλωστε, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αποτελεί πόλο έλξης για τους κινεζικούς (και όχι μόνο) ομίλους, δεδομένου ότι ο βασικός δείκτης της αγοράς Hang Seng έχει ενισχυθεί κατά 57% από τις αρχές του 2007.

Ταυτόχρονα, η εντυπωσιακή υπερκάλυψη της προσφοράς για τις μετοχές της Alibaba.com υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο τη διάθεση των επενδυτών να αποκτήσουν πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά web σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μετοχή της Alibaba.com –η οποία προβλέπει τριπλασιασμό ετήσιων κερδών για το 2007– θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στην αγορά του Χονγκ Κονγκ στις 6/11, ενώ ανάδοχοι της δημόσιας εγγραφής ήταν οι Deutsche Bank, Goldman Sachs Group και Morgan Stanley.

Όπως προαναφέρθηκε, η δημόσια εγγραφή του κινεζικού ομίλου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, ύστερα από αυτήν της Google το 2004, όπου συγκεντρώθηκαν 1,9 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v