ΕΚΤ: Αυξάνονται τα ρίσκα για χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Τέσσερις βασικές πηγές κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τα επόμενα δύο χρόνια, εντοπίζει η ΕΚΤ. Ζητά από τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές να λάβουν μέτρα για αντιμετώπιση του αυξανόμενου επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΕΚΤ: Αυξάνονται τα ρίσκα για χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Οι κίνδυνοι για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΚΤ διαπιστώνει στην εξαμηνιαία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ότι τα συστημικά ρίσκα παραμένουν υπό έλεγχο στην ευρωζώνη. Προειδοποιεί ωστόσο για τέσσερις βασικές πηγές κινδύνων τα επόμενα δύο χρόνια: αναταραχή στις αγορές, αδύναμα κέρδη στις τράπεζες, υπερβολικό χρέος και επέκταση του σκιώδους τραπεζικού τομέα.

«Σε σχέση με την έκθεση του Νοεμβρίου του 2015, τα περισσότερα ρίσκα αυξήθηκαν», επισημαίνει η ΕΚΤ. «Την ίδια στιγμή, όλα τα ρίσκα είναι αλληλένδετα και αν επιβεβαιωθούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να δράσουν με αλληλοενισχυόμενο τρόπο», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ΕΚΤ διαπιστώνει πως οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες εμφανίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις λόγω ανησυχιών για τις αναδυόμενες αγορές, τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ρίσκα και τις νέες εστίες αναταραχής στις αγορές.

Από τα ρίσκα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο τραπεζικός τομέας, η ΕΚΤ δίνει έμφαση στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάποιες χώρες, απευθύνοντας έκκληση στα τραπεζικά ιδρύματα και στις αρχές να το οδηγήσουν χαμηλότερα, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων μέτρα που θα διευκολύνουν τη δημιουργία «bad bank».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v