Βαριές απώλειες για τις επενδυτικές τράπεζες

Το χειρότερο πρώτο τρίμηνο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση καταγράφουν οι 12 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ποια τμήματα επλήγησαν περισσότερο από την αστάθεια στις αγορές.

Βαριές απώλειες για τις επενδυτικές τράπεζες

Τα έσοδα των 12 μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου μειώθηκαν κατά 25% το α' τρίμηνο, σε ετήσια βάση, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών, εμφανίζοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τότε που ξέσπασε η κρίση, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας αναλύσεων Coalition.

Η Coalition παρακολουθεί τις Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Societe Generale και UBS.

Οι επενδυτικές τράπεζες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, που πυροδότησαν ένα κύμα αστάθειας στις χρηματαγορές στις αρχές του έτους, περίοδος η οποία συνήθως είναι η πιο προσοδοφόρα.

Τα τμήματα trading σε σταθερό εισόδημα, νομίσματα και εμπορεύματα (FICC), που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις οικονομικές συνθήκες, κατέγραψαν πτώση 28% σε ετήσια βάση στα 17,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coalition.

Από το 2011, τα έσοδα στα τμήματα FICC έχουν καταγράψει πτώση 49% ενώ το προσωπικό τους έχει μειωθεί κατά περίπου 33%. Την ίδια περίοδο, τα τμήματα πιστώσεων και τιτλοποιήσεων έχουν καταγράψει πτώση 62% και 74% αντίστοιχα.

Η πτώση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν με νέους κανονισμούς που τις αναγκάζουν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, να μειώσουν την ανάληψη ρίσκου και τις δραστηριότητες market making, με αποτέλεσμα να πιέζεται η ρευστότητα σε μια σειρά αγορών κεφαλαίων.

Τα έσοδα στα τμήματα μετοχών μειώθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο στα 11,7 δισ. δολάρια, καθώς μειώνεται η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Τα έσοδα στις δραστηριότητες αυτές έχουν μειωθεί κατά 11% συνολικά από το 2011, με το προσωπικό τους να μειώνεται κατά 12%.

Τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής έχουν δει πτώση 25% στα έσοδά τους σε σχέση με πέρυσι, στα 7,8 δισ. δολάρια, λόγω της μείωσης του όγκου των εξαγορών/συγχωνεύσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v