Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση ενός χρόνου σε Πορτογαλία-Ισπανία για το έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση και για τις δύο χώρες στις αρχές Ιουλίου.

Παράταση ενός χρόνου σε Πορτογαλία-Ισπανία για το έλλειμμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ένα χρόνο παράταση και συνέστησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μειώσουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά τη διάρκεια της φετινής και της επόμενης χρονιάς, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση και για τις δύο χώρες στις αρχές Ιουλίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία, το Βέλγιο και η Φινλανδία συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ για το χρέος και ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγησή της για την Ιταλία τον Νοέμβριο.

Αναλυτικά:

* Πρώτον, με βάση τα τελευταία στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να περατώσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία, καθώς οι χώρες αυτές μείωσαν το 2015 τα ελλείμματά τους σε λιγότερο από το 3% της τιμής αναφοράς του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη και η διόρθωση αυτή αναμένεται να έχει διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι τα ελλείμματά τους προβλέπεται να παραμείνουν κατώτερα του 3% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017. Για την Κύπρο, αυτό θα σήμαινε έξοδο από το πρόγραμμα έναν χρόνο νωρίτερα από την προβλεπόμενη λήξη του το 2016. Εφόσον αποφασιστεί από το Συμβούλιο, θα μειωθεί σε έξι ο συνολικός αριθμός των κρατών-μελών που υπάγονται σε ΔΥΕ (Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και ΗΒ), από τα 24 που υπάγονταν σε ΔΥΕ την άνοιξη του 2011.

* Δεύτερον, η Επιτροπή εξέδωσε εκθέσεις για το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Φινλανδία βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, στις οποίες εξετάζει τη συμμόρφωση των εν λόγω χωρών με το κριτήριο χρέους της Συνθήκης. Μολονότι οι χώρες αυτές φαίνεται ότι δεν πληρούν το κριτήριο για την τιμή αναφοράς του χρέους και δεν ακολουθούν τον ρυθμό μείωσης που απαιτείται για την επίτευξή της, οι εκθέσεις, μετά από ανάλυση των σχετικών παραγόντων, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει, προς το παρόν, να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

* Για την Ιταλία, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την αξιολόγηση των σχετικών παραγόντων σε μια νέα έκθεση μέχρι τον Νοέμβριο, μόλις υπάρξουν νέες πληροφορίες σχετικά με την επανέναρξη της πορείας προσαρμογής προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για το 2017.

* Οσον αφορά στην Πορτογαλία και την Ισπανία, η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να προτείνει μια μόνιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2016 και το 2017, αντίστοιχα, με τη λήψη των αναγκαίων διαρθρωτικών μέτρων και τη χρησιμοποίηση όλων των έκτακτων κερδών για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Σύμφωνα με το καθήκον της να παρακολουθεί την εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βάσει του άρθρου 126 της Συνθήκης, η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση των δύο αυτών κρατών μελών στις αρχές Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v