Γερμανία: Ρεκόρ παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας την Κυριακή στην Γερμανία. Κάλυψε σχεδόν το 100% της ζήτησης. Αρνητικές τιμές ενέργειας καταγράφηκαν για συγκεκριμένα διαστήματα, λόγω της υπερπροσφοράς.

Γερμανία: Ρεκόρ παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασε σε νέο υψηλό την Κυριακή και κάλυψε για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο της ενεργειακής ζήτησης της Γερμανίας, σηματοδοτώντας ένα ορόσημα για την πολιτική «energiewende» της Mέρκελ για την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία από το ερευνητικό ινστιτούτο Agora Energiewende, το μεσημέρι της Κυριακής η αιολική και ηλιακή ενέργεια προσέφεραν τα 45,5 γιγαβάτ από τα 45,8 γιγαβάτ της συνολικής ζήτησης.

Εν τω μεταξύ, με βάση στοιχεία από την Epex Spot δείχνουν πως σε διάφορα σύντομα χρονικά διαστήματα οι τιμές ενέργειας γύρισαν σε αρνητικό επίπεδο την Κυριακή, υποχωρώντας ως και τα - 50 ευρώ ανά μεβατάτ/ώρα.

«Περιστατικά σαν και αυτά δείχνουν πως τελικά ίσως πρέπει να αρχίσουμε να περιορίζουμε την παραγωγή λόγω της υπερπροσφοράς» δήλωσε αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance. «Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για την δημιουργία τεχνολογιών που μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την υπερπροσφορά» πρόσθεσε.

Ο αναλυτής υποστήριξε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν σε θέση να καλύψουν την ζήτηση εξαιτίας της μεγάλης εξαγωγικής δυνατότητας της Γερμανίας.

«Αν η Γερμανία ήταν νησί, χωρίς καλώδια εξαγωγών, αυτό θα ήταν τεχνικά αδύνατο, γιατί χρειάζεσαι πάντα να έχεις κάποια υποστηρικτική πηγή ενέργειας σε περίπτωση που υποχωρήσει η ηλιακή ή αιολική» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v