Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Βαριές απώλειες στο ταμπλό

Παρά το χθεσινό ισχυρό ριμπάουντ των τραπεζών σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τον δείκτη DJ Stoxx Banks να ενισχύεται περισσότερο από 1%, οι απώλειες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι ακόμα βαριές, ενώ τα profit warnings συνεχίζουν να έρχονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Βαριές απώλειες στο ταμπλό
** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Με βαριές απώλειες κινούνται στο ταμπλό οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά το ευοίωνο χρηματιστηριακό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους.

Το δεύτερο εξάμηνο των τραπεζών μοιάζει να είναι καταστροφικό αφού ο δείκτης DJ Banks κινείται με απώλειες της τάξεως του 10% από την αρχή του έτους, το σύνολό τους οφείλεται στην κίνηση των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου, ενώ για την ίδια περίοδο ο δείκτης DJ Euro Stoxx κινείται με απώλειες μόλις 3,6% και ο S&P 500 με 5%.

Όπως φαίνεται,το βαρίδι των αμερικανικών subprimes loans είναι ιδιαίτερα βαρύ προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές των τραπεζών, ενώ τα profit warnings θα συνεχίσουν να καταφθάνουν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα αδύναμα τριμηνιαία αποτελέσματα τραπεζών από τις ΗΠΑ των τελευταίων 15 ημερών απλώς καταδεικνύουν ότι τα πιστωτικά προβλήματα που παλαιότερα αφορούσαν μόνο στους δανειολήπτες υψηλού κινδύνου επεκτείνονται σε όλο το φάσμα του καταναλωτικού δανεισμού, θέτοντας νέους κινδύνους στην οικονομία και επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τις αγορές.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η HSBC Holdings, η αγγλική τράπεζα που είναι πρώτη σε κεφαλαιοποίηση στη Γηραιά Ήπειρο, κινείται με -4,2% από την αρχή του έτους, η ελβετική UBS AG καταγράφει απώλειες -17% περίπου την ίδια περίοδο, ενώ η ιταλική UniCredito και η Royal Bank of Scotland βρίσκονται στο -13% και -27%, αντίστοιχα. Η βρετανική Barclays και ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank έχουν κινηθεί με -20% και -18,5%.

Παράλληλα, οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale, BNP Paribas, Credit Agricole και Natixis κατά μέσο όρο έχουν απολέσει το 15% της χρηματιστηριακής τους αξίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η πορεία των δικών μας τραπεζών, συγκρινόμενη με την πορεία τόσο των ισπανικών και πορτογαλικών τραπεζών όσο και με της Ιρλανδίας, είναι άκρως ικανοποιητική, αφού κατά μέσο όρο οι ισπανικές τράπεζες έχασαν 10% - 12%, οι πορτογαλικές 10% και οι ιρλανδικές περισσότερο από 10%.

** Ο αναλυτικός πίνακας με τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v