Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καναδάς και Λιβύη ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου

Πυρκαγιά στον Καναδά κοντά στην περιοχή πετρελαιοφόρου άμμου έχει σταματήσει τις δραστηριότητες εξόρυξης και έχει εκτοπίσει 88.000 κατοίκους. Στο μεταξύ οι συρράξεις στη Λιβύη μπορεί να μειώσουν την παραγωγή κατά 120.000 βαρέλια/ημέρα.

Καναδάς και Λιβύη ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν αύξηση σήμερα, καθώς η πυρκαγιά στον Καναδά κοντά σε περιοχή με πετρελαϊκες εγκαταστάσεις αλλά και οι συρράξεις στη Λιβύη, απειλούν την παραγωγή στις δύο αυτές χώρες.

Τα futures WTI αυξήθηκαν 1,33 δολάριο ή 3% σε 45,11 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από άνοδο κατά 13 cents την Τετάρτη. Το Brent αυξήθηκε κατά ένα δολάρια ή 2,2% σε 45,62 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, την Τετάρτη εμφάνισε πτώση 0,8% σε 44,62 δολάρια το βαρέλι στα futures του ICE του Λονδίνου.

Η καναδική επαρχία Αλμπέρτα έχει τεθεί σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC που επικαλείται το MarketWatch. Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Κυριακή και έχει αναγκάσει 88.000 κατοίκους να εκκενώσουν την πόλη Fort Mc Murray.

Η φωτιά οδήγησε την Τετάρτη σε σταμάτημα των εργασιών σε μία από τις δραστηριότητες εξόρυξης στην κοντινή περιοχή πετρελαιοφόρου άμμου. Οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, ενώ κατασκηνώσεις που προορίζονταν για τη στέγαση των προσωρινών εργατών, χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία των χιλιάδων ανθρώπων που απομακρύνονται από την πυρκαγιά. Περίπου 1.600 κτίρια έχουν καταστραφεί.

Παράλληλα, οι εχθροπραξίες στη Λιβύη έχουν σταματήσει το φόρτωμα εμπορευμάτων της Glencore. Αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα, αν η National Oil Corporation που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας εξακολουθήσει να μπλοκάρει τα πετρελαιοφόρα.

Πάντως, αν και η πυρκαγιά στον Καναδά ανεβάζει τις τιμές, οι τελευταίες δέχονται πίεση και από έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας που κατέδειξε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο εβδομαδιαία αύξηση στα αποθέματα αργού. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου, σημειώνοντας ρεκόρ σε όρους εβδομαδιαίας αύξησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v