BIS: Οι μεγάλες τράπεζες ξόδεψαν $1,7 τρισ σε επαναγορές και μερίσματα

Εκκληση στις μεγάλες τράπεζες να περιορίσουν τις επαναγορές και τις πληρωμές μερισμάτων και να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους απηύθυνε η BIS. Υπερασπίστηκε τους αυστηρότερους κανονισμούς.

BIS: Οι μεγάλες τράπεζες ξόδεψαν $1,7 τρισ σε επαναγορές και μερίσματα

Το ποσό που έχουν χρησιμοποιήσει οι μεγάλες τράπεζες για να επαναγοράσουν μετοχές και να πληρώσουν μερίσματα από το 2007 έχει ξεπεράσει τα 1,7 τρισ. δολάρια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), απευθύνοντας έκκληση να χρησιμοποιήσουν μέρος από τους πόρους αυτούς για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS το ποσό των 1,7 τρισ. δολαρίων ξεπέρασε κατά πολύ τα επιπλέον 405 δισ. δολάρια σε αδιανέμητα κέρδη.

Ο επικεφαλής έρευνας στην BIS, Hyun Song Shin, ανέφερε ότι οι πληρωμές μερισμάτων και οι επαναγορές διαβρώνουν τα κεφάλαια των τραπεζών. Η τάση αυτή επιταχύνεται, αμφισβητώντας τις διαμαρτυρίες των τραπεζών ότι δυσκολεύονται να αντλήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται με βάση τους πιο αυστηρούς κανονισμούς, σημείωσε ο ίδιος.

«Αν οι τράπεζες νιώθουν ότι περιορίζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε αν διατηρήσουν περισσότερα αδιανέμητα κέρδη και αν δεν ξοδέψουν το κεφάλαιο τους μέσω επαναγορών, λύνει το πρόβλημα» δήλωσε στο Reuters.

«Αυτό είναι καλύτερο από την οπτική του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντας από ότι η χαλάρωση των κανονισμών και η αύξηση της μόχλευσης» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v