Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάρνεϊ: Πολιτική που δεν αντιστρέφεται τα «χρήματα από το ελικόπτερο»

Τα «χρήματα από το ελικόπτερο» θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να πληρώνουν επ' αόριστον τυπώνοντας όλο και περισσότερο χρήμα, υποστήριξε ο τραπεζίτης. Εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί μετά το Brexit.

Κάρνεϊ: Πολιτική που δεν αντιστρέφεται τα «χρήματα από το ελικόπτερο»

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε την Τρίτη πως δεν είναι υποστηρικτής των «χρημάτων από το ελικόπτερο», ένα ριζοσπαστικό μέτρο τόνωσης που περιλαμβάνει το μοίρασμα χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες απευθείας στο κοινό.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο τραπεζίτης υποστήριξε πως «δεν πιστεύω στην ιδέα», διότι πρόκειται για μια πολιτική που δεν μπορεί να αντιστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν αναγκασμένη να πληρώνει απ' αόριστον, γεγονός που θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε τύπωμα ακόμη περισσότερου χρήματος, ιδιαίτερα καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια.

Τα σχόλια του Κάρνεϊ έρχονται να προστεθούν σε μια γενικότερη επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών απέναντι στο μέτρο. Το MarketWatvh αναφέρει ότι ο ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε πρόσφατα πως οι αξιωματούχοι της τράπεζας δεν έχουν συζητήσει τη χρήση του.

Ο Βρετανός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι η BoE έχει πολλά εργαλεία στο οπλοστάσιό της αν χρειαστεί να τονώσει την οικονομία και οποιαδήποτε συζήτηση για «χρήματα από το ελικόπτερο» είναι «απόλυτα υποθετική».

Επιπλέον, προχώρησε σε νέα προειδοποίηση σε σχέση με τους κινδύνους ενός Brexit για τη βρετανική οικονομία. Τόνισε πως μια έξοδος θα οδηγήσει σε «παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομική προοπτική», γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση και τις εξαγωγές. Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v