Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: «Ξεπαγώνει» ο δανεισμός επιχειρήσεων

Η χαλάρωση των όρων δανεισμού των επιχειρήσεων συνεχίστηκε και το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Πιο αυστηροί οι όροι για στεγαστικά, παρά την αυξημένη ζήτηση. Θετικός ο αντίκτυπος από το QE.

ΕΚΤ: «Ξεπαγώνει» ο δανεισμός επιχειρήσεων

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως οι συνθήκες για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις βελτιώθηκαν και το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι όροι για εταιρικά δάνεια χαλάρωσαν και η ζήτηση αυξήθηκε, λαμβάνοντας ώθηση από τα χαμηλά επιτόκια και τις ανάγκες χρηματοδότησης για επενδύσεις και ντιλ, ανέφερε η ΕΚΤ στην τριμηνιαία της έκθεση για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Ωστόσο, ενώ η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε, οι όροι έγιναν αναπάντεχα πιο αυστηροί. Στην προηγούμενη έρευνα οι τράπεζες ανέμεναν πως θα παραμείνουν αμετάβλητοι.

«Η πίεση του ανταγωνισμού και η μείωση του προβλεπόμενου ρίσκου ήταν οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στη χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών», ανέφερε η ΕΚΤ. «Όσον αφορά στον αντίκτυπο του εκτεταμένου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν την επιπρόσθετη ρευστότητα από το πρόγραμμα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016 για να χορηγήσουν δάνεια», σημειώνεται στην έκθεση της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v