Weber (UBS): Η Ευρώπη έχει υπερβολικά πολλές τράπεζες

Τα προγράμματα διάσωσης και οι κυβερνητικές προσπάθειες δεν μπορούν να αποτρέψουν την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, υποστηρίζει ο πρόεδρος της UBS. Η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί, υπογραμμίζει.

Weber (UBS): Η Ευρώπη έχει υπερβολικά πολλές τράπεζες

Η ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι αναπόφευκτη, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να στηρίξουν περισσότερο και να σώσουν κάποιους από τους μικρότερους και πιο αδύναμους παίκτες του κλάδου, υποστήριξε ο πρόεδρος της UBS Axel Weber.

«Οι λιγότερο κερδοφόρες τράπεζες, κατά την άποψή μου, θα αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη αυτή την πρόκληση (του εξονυχιστικού ελέγχου σχετικά με την κερδοφορία τους) σε συνεχιζόμενη βάση. Επομένως πιστεύω ότι η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς πρόκειται να συμβεί παρά τις προσπάθειες να αποτραπεί αυτό και να δοθούν κάποιες λύσεις σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε το στέλεχος.

Οι μετοχές του κλάδου στην Ευρώπη έχουν πέσει από την αρχή του χρόνου, εν μέσω ανησυχιών πως η χαλαρή νομισματική πολιτική πλήττει την κερδοφορία. Και οι μικρότεροι παίκτες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, υπογραμμίζει ο Weber.

«Η Ευρώπη έχει πάρα πολλές τράπεζες, άρα θα περιμέναμε να δούμε την παρακμή των πιο αδύναμων παικτών και τότε οι πελάτες τους βασικά θα αρχίσουν να μεταναστεύουν σε άλλες, ισχυρότερες τράπεζες», τόνισε μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της συνάντησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Δεν είναι πολλά από τα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόζονται σε θέση να το αποτρέψουν αυτό», πρόσθεσε.

Πάντως, ο Weber επεσήμανε ότι οι νέοι κανονισμοί έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τις μεγάλες τράπεζες να απορροφήσουν τους μικρότερους αντιπάλους τους: «Ήδη αντιμετωπίζουμε μια πτώση στον ισολογισμό μας», ανέφερε, επιχειρηματολογώντας ότι οι ισχυροί παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να αγοράζουν και να ενσωματώνουν τους μικρότερους στις επιχειρήσεις τους, γεγονός που θα τους έδινε μεγαλύτερη βάση πελατών, θα δημιουργούσε συνέργειες κόστους και θα παρήγαγε περισσότερη κερδοφορία.

«Και από αυτή την άποψη, η Ευρώπη χρειάζεται να βιαστεί και ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται να ενοποιηθεί», κατέληξε.

Σε σχέση με τη νομισματική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το στέλεχος υποστήριξε ότι οι τελευταίες έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη αλλά συνοδεύονται από βραχυπρόθεσμα κόστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v