Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια της Βρετανίας

Η τράπεζα προειδοποίησε επίσης για παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, στην περίπτωση Brexit, που πιθανότατα θα βλάψει βραχυπρόθεσμα τη βρετανική οικονομία, ενώ για πρώτη φορά κάνει λόγο για ενδείξεις ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια της Βρετανίας

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ αμετάβλητο διατηρήθηκε και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Η τράπεζα προειδοποίησε επίσης για παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, στην περίπτωση Brexit, που πιθανότατα θα βλάψει βραχυπρόθεσμα τη βρετανική οικονομία.

«Μια τέτοια ψήφος ενδέχεται να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας για την προοπτική της οικονομίας, καθώς και των προοπτικών της εξαγωγικής ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά της συνεδρίασης.

«Η αβεβαιότητα αυτή πιθανότατα θα οδηγούσε σε μείωση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τις τιμές των assets, ιδιαίτερα της συναλλαγματικής ισοτιμίας».

Για πρώτη φορά, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε πως βλέπει ενδείξεις πως το επερχόμενο δημοψήφισμα επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις, με μια εντυπωσιακή πτώση των πωλήσεων εμπορικών ακινήτων, καθυστερήσεις επενδύσεων και με λιγότερες εισαγωγές στο χρηματιστήριο.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης το α' εξάμηνο του 2016», αναφέρεται στα πρακτικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v