Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Brexit θα καταστρέψει τη Βρετανία επιμένουν οικονομολόγοι

Οι ειδικοί προβλέπουν πως σε περίπτωση Brexit, Βρετανία και ΕΕ θα πέσουν σε ύφεση βραχυπρόθεσμα, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το Brexit θα καταστρέψει τη Βρετανία επιμένουν οικονομολόγοι

Ένα αποτέλεσμα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, θα πλήξει την οικονομία, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρώτησε το Reuters σε νέα έρευνά του. Ένα Brexit θα μπορούσε να πιέσει την Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αντίθετα, περίπου οι μισοί ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ της παραμονής, θα υπάρξει μια καθαρή θετική οικονομική τόνωση, ενώ οι μισοί πιστεύουν ότι η έκβαση θα είναι ουδέτερη.

«Τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρώπη κινδυνεύουν να πέσουν σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας. Πρέπει κανείς να λάβει υπόψη πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, επομένως αυτό είναι σοβαρή υπόθεση», ανέφερε ο Mikel Milhoj της Danske Bank.

Τα ευρήματα της έρευνας του πρακτορείου έδειξαν πως η οικονομία της Βρετανίας θα μπορούσε να ήταν μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, με μια ανάπτυξη 1,9% φέτος και 2,1% τον επόμενο χρόνο. Αλλά αυτό βρίσκεται υπό την απειλή του Brexit.

Ο Philip Rush, Βρετανός οικονομολόγος στη Nomura, ανέφερε ότι αν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι τόσο σαφείς, βραχυπρόθεσμα προβλέπεται ύφεση. «Βραχυπρόθεσμη καταστροφή, μακροπρόθεσμη ζημία», σχολίασε και ο Manuel Andersch της BayernLB.

31 από τους 35 ειδικούς προβλέπουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός Brexit θα είναι αρνητικός και μόλις τέσσερις είπαν ότι η έξοδος δεν θα επηρεάσει. Το πρακτορείο σημειώνει πως ούτε ένας δεν βλέπει θετικές συνέπειες από μια αποχώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v