Fitch: Bλέπει ρίσκα στο ιταλικό σχέδιο στήριξης τραπεζών

Το προφίλ των μεγάλων τραπεζών θα αποδυναμωθεί και οι αξιολογήσεις μπορεί να δεχθούν νέα πίεση, αν κληθούν να συνεχίσουν να προσφέρουν έκτακτη στήριξη στον τραπεζικό τομέα, προειδοποιεί η Fitch.

Fitch: Bλέπει ρίσκα στο ιταλικό σχέδιο στήριξης τραπεζών

H Fitch προειδοποίει για τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες λόγω των τελευταίων προσπαθειών της ιταλικής κυβέρνησης να στηρίξουν τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Οι φόβοι για την ανθεκτικότητα των ιταλικών τραπεζών έχουν αυξηθεί το 2016, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σκαρφαλώσει στα 360 δισ. δολάρια.

Ένα νέα ταμείο στήριξης των τραπεζών με το όνομα «Atlante» και συμμετοχή των μεγάλων ιταλικών τραπεζών θα αγοράζει μετοχές και μη εξυπηρετούμενα δάνεια άλλων τραπεζών.

H Ιntesa Sanpaolo και η Unicredit θα συμμετέχουν με ένα δισ. ευρώ στην χρηματοδότηση του ταμείου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Fitch βλέπει «σημαντικά ρίσκα» για τις μεγάλες τράπεζες, γιατί «καλούνται συνεχώς να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τις αδύναμες τράπεζες της χώρας και να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Κατά την εκτίμηση μας, το προφίλ των μεγάλων τραπεζών θα αποδυναμωθεί και οι αξιολογήσεις μπορεί να δεχθούν νέα πίεση, αν κληθούν να συνεχίσουν να προσφέρουν έκτακτη στήριξη στον τραπεζικό τομέα» σημειώνει η Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης κάνει συγκεκριμένα αναφορά στο outlook των Ιntesa Sanpaolo και Unicredit, προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v