Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Στο 3,2% μειώνει την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη

Η πιο αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να αφήσει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο ευάλωτη σε σοκ, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Υποβάθμισε για τέταρτη φορά το 2016 την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη. Έκκληση σε κυβερνήσεις για δημοσιονομική τόνωση και μεταρρυθμίσεις.

ΔΝΤ: Στο 3,2% μειώνει την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για τέταρτη φορά φέτος, επικαλούμενο την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τις επίμονα χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την αδυναμία των ανεπτυγμένων οικονομιών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2016 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Ιανουάριο για ανάπτυξη 3,4%. 

Στην τελευταία έκδοση του World Economic Outlook, το Ταμείο προειδοποιεί για γενικευμένο κίνδυνο οικονομικής στασιμότητας, υποστηρίζοντας πως η πιο αδύναμη ανάπτυξη μπορεί να αφήσει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο ευάλωτη σε σοκ όπως οι νομισματικές υποτιμήσεις ή οι γεωπολιτικές συρράξεις. 

Το Ταμείο καλεί τους φορείς άσκησης πολιτικής να λάβουν συντονισμένη δράση για να αναθερμάνουν την ζήτηση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής τόνωσης και όπου αυτό είναι εφικτό μια διευκολυντική νομισματική πολιτική. 

«Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει μικρότερο περιθώριο για λάθος» προειδοποιεί σε ανακοίνωση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μaurice Obstfeld. «Η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη αφήνει σημάδια που μειώνουν το δυνητικό ΑΕΠ και με αυτό την ζήτηση και τις επενδύσεις» προσθέτει. 

Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας στο 0,5% για το 2016 και εκτιμά ότι η οικονομία της Βραζιλίας θα συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 3,5%.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν με ρυθμό 2,4% αντί για 2,6% που ανέμενε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο. Το ισχυρό δολάριο θα αποτελέσει «βαρίδι» για τις εξαγωγές, ενώ οι χαμηλές τιμές του αργού θα κρατήσουν χαμηλά τις επενδύσεις στην ενέργεια.

Το Ταμείο αύξηση ελαφρώς την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, στο 6,5% το 2016 και στο 6,2% το 2017. Ωστόσο, επισημαίνει πως συνεχίζει να αναμένει ότι θα συνεχιστεί να αποδυναμώνεται η κινεζική ανάπτυξη.

Ανησυχία για πιθανό Brexit 

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στην ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί το Ταμείο στην έκθεση.

Το ΔΝΤ κατατάσσει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. ως ένα από τα βασικά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία, μαζί με την αστάθεια στην Κίνα και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές και την μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές. 

«Το προγραμματισμένο για τον Ιούνιο δημοψήφισμα έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα για τους επενδυτές» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγους του Ταμείου. «Eνα Brexit θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ανατρέποντας τις καθιερωμένες εμπορικές σχέσεις» τόνισε ο ίδιος. 

Ο κ. Obstfeld προειδοποίησε σε συνέντευξη τύπου πως ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε. είναι «πραγματικός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v