Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 15 μηνών ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Μάρτιο

Οι γιορτές του Πάσχα οδήγησαν σε αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια και τα ενδύματα. Ο βασικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 1,5%, κάτω του στόχου του 2%. Οι αναλυτές αναμένουν διατήρηση του βασικού επιτοκίου σε χαμηλό ρεκόρ.

Σε υψηλά 15 μηνών ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Μάρτιο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιταχύνθηκε σε υψηλά επίπεδα 15 μηνών το Μάρτιο, καθώς οι γιορτές του Πάσχα τόνωσαν τα αεροπορικά εισιτήρια και αυξήθηκαν και οι τιμές στα ενδύματα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό από το Δεκέμβριο του 2014. Αντίθετα, μια μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμβουλεύτηκε το Bloomberg έκανε λόγο για αύξηση 0,4%.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις μεταβλητές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιταχύνθηκε στο 1,5%, δηλαδή το περισσότερο από τον Οκτώβριο του 2014.

Αν και ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά κάτω του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ανεβαίνει έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο που κυμαινόταν κοντά στο μηδέν. Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι φορείς χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο σε χαμηλό ρεκόρ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η τελευταία απόφασή τους θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Η πίεση προς τα πάνω στον πληθωρισμό τον περασμένο μήνα ήρθε από τα κόστη μεταφοράς, καθώς τα αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 23% σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια. Πίεση δέχθηκε και από τα ενδύματα και υποδήματα, τα οποία εμφάνισαν άνοδο 1% αν και είχαν πέσει τον ίδιο μήνα του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v