Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία αναλαμβάνει δράση για την άνοδο του γεν

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη σταθερότητα στις ισοτιμίες, αν παρατηρηθούν «μονόπλευρες» και «ευκαιριακές» κινήσεις. Ο Taro Aso μπορεί να δώσει οδηγίες στην κεντρική τράπεζα να παρέμβει.

Η Ιαπωνία αναλαμβάνει δράση για την άνοδο του γεν

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Taro Aso, τόνισε σήμερα πως η Ιαπωνία θα δράσει ενάντια στην άνοδο του γεν κάνοντας ό,τι χρειαστεί βάσει της συμφωνίας της G20 για σταθερότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «μονόπλευρες» και «ευκαιριακές» κινήσεις στην αγορά νομισμάτων.

Ο υπουργός ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως οι οικονομικοί ηγέτες των μεγάλων οικονομιών της G20 συμφώνησαν στη Σανγκάη το Φεβρουάριο, πως η υπερβολική μεταβλητότητα και οι άτακτες κινήσεις στις ισοτιμίες πλήττουν την οικονομική σταθερότητα. Όπως επεσήμανε, περιμένει πως η G20 θα συζητήσει το θέμα ξανά αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και εξέφρασε ελπίδες πως οι ηγέτες θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για σταθερότητα.

Το Reuters υπογραμμίζει πως ο Taro Aso έχει τη δυνατότητα, ως υπουργός Οικονομικών, να δώσει οδηγίες στην Τράπεζα της Ιαπωνίας ώστε εκείνη να παρέμβει στην αγορά νομισμάτων, αν και δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος.

Τα σχόλια του υπουργού θυμίζουν τις παρατηρήσεις εκπροσώπου του υπουργικού συμβουλίου, πως η συμφωνία της G20 δε θα αποτρέψει την Ιαπωνία από το να δράσει στην αγορά.

Πάντως, παρά τις προφορικές προειδοποιήσεις των φορέων χάραξης πολιτικής της χώρας, το γεν εξακολουθεί να ανεβαίνει έναντι του δολαρίου. Το δολάριο βρίσκεται περίπου στα 108 γεν, πολύ κοντά στο χαμηλό 17 μηνών των 107,63 γεν που άγγιξε αυτή την εβδομάδα λόγω των εικασιών πως η Fed θα προχωρήσει αργά σε μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v