Goldman Sachs: Διακανονισμός πάνω από $5 δισ. για «τοξικά» δάνεια

Ο διακανονισμός περιλαμβάνει πρόστιμο άνω των $2 δισ. και αποζημιώσεις $1,8 δισ. σε δανειολήπτες και ιδιοκτήτες κατοικιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ οι επενδυτές υπέστησαν απώλειες δισ. δολαρίων από τα χρεόγραφα που αγόρασαν την περίοδο 2005 με 2007.

Goldman Sachs: Διακανονισμός πάνω από $5 δισ. για «τοξικά» δάνεια

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέληξε σε διακανονισμό άνω των 5 δισ. δολαρίων με την Goldman Sachs σχετικά με τις δραστηριότητες της επενδυτικής τράπεζας στο πακετάρισμα, την τιτλοποίηση, την διαφήμιση και την πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (RMBS) από το 2005 ως το 2007.

Οι επενδυτές υπέστησαν απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα χρεόγραφα που αγόρασαν εκείνη την περίοδο, ανέφερε το υπουργείο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο διακανονισμός περιλαμβάνει την καταβολή προστίμου άνω των 2 δισ. δολαρίων, καθώς και αποζημιώσεις 1,8 δισ. δολαρίων σε δανειολήπτες και ιδιοκτήτες κατοικιών, με την μορφή συγχώρεσης δανείων και χρηματοδότησης για εύρεση προσιτής στέγασης. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Goldman Sachs θα πληρώσει και 875 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών των γενικών εισαγγελέων της Νέας Υόρκης και του Ιλινόις. 

Επιπλέον, η Goldman Sachs συμφώνησε και στην περιγραφή του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πώς η επενδυτική τράπεζα έκανε λανθασμένες και ψευδείς ανακοινώσεις σε δυνητικούς επενδυτές.

Για παράδειγμα, η επενδυτική τράπεζα είχε λάβει πληροφορίες που έδειχναν ότι σημαντικά ποσοστά σε ορισμένες ομάδες στεγαστικών δανείων που είχε αξιολογήσει δεν συμμορφώνονταν με τις παρουσιάσεις που έκανε η τράπεζα σε επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v