Το παγκόσμιο εμπόριο τρεκλίζει

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για τη διεύρυνση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, από 3,9% στο 2,8%, προέβη ο ΠΟΕ. Θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που θα επεκταθεί με ρυθμό κάτω του 3%. Για το 2017 αναμένει ενίσχυση 3,6%.

Το παγκόσμιο εμπόριο τρεκλίζει
Η ανασφάλεια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνει τον ρυθμό μεγέθυνσης του παγκοσμίου εμπορίου. Αξιωματούχοι του ΠΟΕ πριν από μερικές μέρες διατύπωσαν την πρόβλεψη ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα επεκταθεί μόνο 2,8% αυτό το έτος.

Πρόκειται για μία σημαντική αναθεώρηση του στόχου προς τα κάτω, καθώς ο οργανισμός στην προηγούμενη εκτίμησή του, τον Σεπτέμβριο, είχε προβλέψει ότι το 2016 το παγκόσμιο εμπόριο θα διευρυνθεί κατά 3,9%.

Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, τότε φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που το παγκόσμιο εμπόριο θα μεγεθυνθεί με ρυθμό χαμηλότερο από το 3%. Ο Οργανισμός προκειμένου να διατυπώσει τις προβλέψεις του μετρά τον συνολικό όγκο των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Παρά την επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές οικονομίες, η Ασία αναμένεται να είναι η περιοχή με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο όγκο των εξαγωγών φέτος. Εκτιμάται ότι θα καταγραφεί αύξηση κατά 3,4%. Ακολουθούν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική με αύξηση 3,1% η κάθε μία.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο κατέγραψαν ανέλπιστη άνοδο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξήγαγε τον μήνα αυτό αγαθά και υπηρεσίες αξίας 99,5 δισ. ευρώ (113 δισ. δολάρια), καταγράφοντας αύξηση περίπου 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση μόλις 0,5% για τον Φεβρουάριο, λόγω της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες .

Αντίθετα, οι εξαγωγές της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να επιβραδυνθούν με ρυθμό μεταβολής μόλις 1,9%.

Για το 2017, ο ΠΟΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου θα επιταχυνθεί στο 3,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v