Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed εξέτασε αύξηση επιτοκίου για Απρίλιο

Το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίου τον Απρίλιο συζήτησε τον περασμένο μήνα η Fed. Αρκετά μέλη τάχθηκαν κατά, υποστηρίζοντας ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα. Μια μερίδα αξιωματούχων τάχθηκε υπέρ υποστηρίζοντας πως είναι επιβεβλημένη. Παραμένουν οι ανησυχίες για ρίσκα από το εξωτερικό.

H Fed εξέτασε αύξηση επιτοκίου για Απρίλιο

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ συζήτησαν τον περασμένο μήνα αν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μια αύξηση του επιτοκίου στην συνεδρίαση του Απριλίου, αλλά η πλειοψηφία συμφώνησε πως τα ρίσκα από το εξωτερικό επιβάλλουν μια προσεκτική προσέγγιση.

«Αρκετά από τα μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση συνεχίσει να δημιουργεί καθοδικά ρίσκα» σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 15 με 16 Μαρτίου που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση του Μαρτίου οι αξιωματούχοι αναθεώρησαν χαμηλότερα την πρόβλεψη τους για τις αυξήσεις επιτοκίων το 2016, στις δύο από τέσσερις που ανέμεναν το Δεκέμβριο.

Με βάση τα πρακτικά αρκετοί από τους αξιωματούχους υποστήριξαν πως τα αυξημένα ρίσκα που αντιμετωπίζει η αμερικάνικη οικονομία σημαίνουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο «θα σηματοδοτούσε μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης που δεν κρίνουν ότι είναι κατάλληλη». 

«Αντίθετα ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ίσως είναι επιβεβλημένη μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής» δείχνουν τα πρακτικά. 

«Οι αξιωματούχοι γενικά έκριναν ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις συνεχίζουν να δημιουργούν ρίσκα στο outlook της οικονομικής δραστηριότητας και στην αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ» σύμφωνα με τα πρακτικά.

Τα μέλη της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που συνεδρίασε τον Μάρτιο εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η αύξηση που παρατηρείται στον δείκτη πληθωρισμού PCE θα συνεχιστεί. «Κάποια από τα μέλη αντιμετώπισαν την αύξηση ως μια σταθερή στάση στον πληθωρισμό. Κάποια άλλα ωστόσο εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η αύξηση δεν θα διατηρηθεί» σημειώνεται στα πρακτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v