Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Παίρνουμε πολλά” δηλώνουν οι Αμερικανοί CEO

Οι περισσότεροι επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι πληρώνονται υπερβολικά και δεν προσφέρουν στην εταιρία τους την αξία που αντιστοιχεί στα χρήματα που παίρνουν. Το 2006 ένας μέσος CEO εταιρίας του S&P 500 έλαβε σύμφωνα με έρευνα 14,78 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές αποδοχές.

”Παίρνουμε πολλά” δηλώνουν οι Αμερικανοί CEO
Οι περισσότεροι επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι πληρώνονται υπερβολικά και δεν προσφέρουν στην εταιρία τους την αξία που αντιστοιχεί στα χρήματα που παίρνουν, σύμφωνα με έρευνα που θα δώσει επιχειρήματα στους πολέμιους των υπερβολικών αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το πόρισμα περιλαμβάνεται σε έρευνα της National Association of Corporate Directors. Στοιχεία της έκθεσης, που θα δημοσιοποιηθεί επισήμως σήμερα, παραθέτουν οι ”Financial Times”.

Το 2006, σύμφωνα με ανάλυση της The Corporate Library που μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, κατά μέσο όρο ένας CEO εταιρίας του Standard & Poor’s 500 έλαβε 14,78 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές αποδοχές.

Από την έρευνα της NACD προκύπτει ότι τέσσερις στους έξι διευθύνοντες συμβούλους ή προέδρους εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, εκτιμούν ότι οι αμοιβές των κορυφαίων στελεχών είναι υψηλές σε σχέση με την απόδοσή τους.

Μόνο το 2,2% των σχεδόν 70 CEO και προέδρων της έρευνας πιστεύει ότι οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές, ενώ το ένα τρίτο τις θεωρεί ”ακριβοδίκαιες”.

Το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα ακανθώδες καθώς αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους Αμερικανούς έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα των τελευταίων 60 χρόνων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήρησαν οι ”F.T.” σε συνεργασία με τη Salary.com, οι διευθύνοντες σύμβουλες έλαβαν πέρυσι συνολική αμοιβή 10πλάσια από αυτή των ανώτατων διευθυντικών στελεχών στην ίδια επιχείρηση.

Πολλοί επενδυτές και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush, ζητούν συγκράτηση των αμοιβών των στελεχών.

Σχεδόν το 60% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της NACD δηλώνει ότι η αιτία των υπερβολικών αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών είναι η απουσία αντικειμενικών τρόπων μέτρησης της επιχειρηματικής τους απόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v