Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: ”Ρίσκα” για την αγορά, βλέπει η Marfin

Ενώπιον σημαντικών γεωπολιτικών ρίσκων βρίσκεται η τουρκική αγορά επισημαίνει σε ανάλυσή της η Marfin Egnatia, τονίζοντας ωστόσο ότι σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης θα εξαρτηθεί από την πορεί των διεθνών αγορών.

Τουρκία: ”Ρίσκα” για την αγορά, βλέπει η Marfin
Σε άμεσο συσχετισμό με το τι συμβαίνει στις διεθνείς αγορές βρίσκεται η τουρκική χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνει η Marfin Egnatia σε ανάλυσή της για την αγορά της γειτονικής χώρας, όπου επισημαίνει ότι τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα της συγκεκριμένης περίστασης, είναι πιθανόν να βαρύνουν στη συνείδηση των επενδυτών.

Στην ανάλυσή της με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου η χρηματιστηρικαή σημειώνει πως είτε σήμερα, είτε αύριο η τουρκική εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για τις πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, ενώ τις ημέρες αυτές κατατίθεται και ο προϋπολογισμός. Επίσης, κατά την Marfin Egnatia σημαντική επίπτωση θα έχει στην τουρκική αγορά η όποια εξέλιξη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ενδεχόμενη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η χρηματιστηριακή, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει την καλή επίδοση του τραπεζικού δείκτη ο οποίος κατά την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε κέρδη 1,92%- γεγονός που ενδεχομένως σχετίζεται και με την κυβερνητική πρόθεση να ”περνούν” όλοι οι μισθοί που χορηγούν οι τουρκικές επιχειρήσεις μέσα από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η Credit Suisse έχει εκφράσει τη θετική της στάση έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, επισημαίνοντας ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι εξαιρετικά θετικό για το τραπεζικό σύστημα της χώρας καθώς θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο των καταθέσεων και την ανάπτυξη των εσόδων.

Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις στην Τουρκία ανήλθαν για το 2006 στο 54% του ΑΕΠ- οριακά μόνο αυξημένες από το 50% του 2002, ενώ ο μέσος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 21%, έναντι 50% αυτού των δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v