Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praet: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για νέα μέτρα

Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία είμαστε σήμερα έχει αυξήσει τα ρίσκα να γίνουν πιο επίμονες οι αστοχίες στον πληθωρισμό, προειδοποίησε σε ομιλία του στην Ρώμη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. Μια κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μένει παθητική, τόνισε.

Praet: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για νέα μέτρα

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εδραίωσης του χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet.

«Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία είμαστε σήμερα έχει αυξήσει τα ρίσκα να γίνουν πιο επίμονες οι αστοχίες στον πληθωρισμό, κάτι που θα έπληττε σοβαρά την οικονομία» ανέφερε σε ομιλία του στην Ρώμη ο κ. Praet.

«Αυτός είναι ο λόγος που αντιδράσαμε με αποφασιστικό τρόπο για να διασφαλίσουμε τον στόχο μας και θα συνεχίσουνε να το κάνουμε στο μέλλον αν κριθεί απαραίτητο» πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος ήταν ότι σε αντίθεση με προηγούμενα επεισόδια μεγάλων αναστροφών στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να χάσουν την ανθεκτικότητα τους, λόγω των συσσωρευμένων ενδείξεων ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας έχει μείνει επανειλημμένα πίσω» σημείωσε στην ομιλία του.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για την τόνωση της οικονομίας.

«Η κρίση έχει δείξει πως η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών δεν αρκεί για μια βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε. «Είναι μόνο μια προϋπόθεση και πρέπει να συμβάλλουν και άλλες πολιτικές» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Praet δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πιο συχνά στο μέλλον έκτακτες πολιτικές για να εξασφαλίσει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σε στέρεη βάση.

«Μια κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μένει παθητική. Αν τα καθοδικά ρίσκα επιβεβαιωθούν, παραμένουμε δεσμευμένοι στη εντολή μας και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα» υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v