Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Το subprime δεν αφορά μόνο τους φτωχούς

Η WSJ συγκέντρωσε στοιχεία 3 ετών που δείχνουν ότι, ενώ πράγματι τα στεγαστικά δάνεια προς δανειολήπτες χωρίς εξασφαλίσεις, απευθύνονταν αρχικά σε χαμηλού εισοδήματος πελάτες με επισφαλές δανειοληπτικό παρελθόν, ο δανεισμός με υψηλά επιτόκια επεκτάθηκε στη συνέχεια στην μεσαία τάξη και τις ευπορότερες κοινότητες της αμερικανικής κοινωνίας.

ΗΠΑ: Το subprime δεν αφορά μόνο τους φτωχούς
Η ευθύνη έχει πέσει στους φτωχούς, στις μειονότητες των πόλεων και τους άπληστους πιστωτές επικίνδυνων στεγαστικών δανείων, που τους επέτρεψαν νααγοράσουν σπίτια που στην πραγματικότητα δεν άντεχαν να αγοράσουν.

Κι όμως... Το τοπίο πίσω από την μεγάλη αναταραχή στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων δεν διαγράφεται με τόσο ευδιάκριτες γραμμές.

Η Wall Street Journal συγκέντρωσε στοιχεία τριών ετών για τα δάνεια στις ΗΠΑ, για να δείξει ότι, ενώ πράγματι τα στεγαστικά δάνεια προς δανειολήπτες χωρίς εξασφαλίσεις, το λεγόμενο subprime, απευθύνονταν αρχικά σε χαμηλού εισοδήματος πελάτες με επισφαλές δανειοληπτικό παρελθόν, ο δανεισμός με υψηλά επιτόκια επεκτάθηκε στη συνέχεια στην μεσαία τάξη και τις ευπορότερες κοινότητες της αμερικανικής κοινωνίας.

Καθώς οι τιμές των ακινήτων αυξάνονταν στην χώρα την τελευταία 10ετία, οι πιο ευκατάστατες οικογένειες στράφηκαν σε δάνεια με υψηλό επιτόκιο για να αγοράσουν ακριβά σπίτια, τα οποία δεν δικαιολογούνταν με βάση τις συμβατικές απαιτήσεις δανεισμού.

Η WSJ έχει συγκροτήσει έναν διαδραστικό χάρτη (online.wsj.com/article/SB119205925519455321.html) που καταδεικνύει ότι η διανομή των δανείων με ακριβά επιτόκια ”διαχέεται σε ποικίλες κατηγορίες εισοδήματος, εθνότητας και γεωγραφικής κατανομής.”

Τα στεγαστικά με υψηλά επιτόκια, που θεωρούνται τα δάνεια με επιτόκια τρεις ποσοστιαίες μονάδες και πάνω υψηλότερα από τα επιτόκια των αντίστοιχης διάρκειας κρατικών ομολόγων, αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο της αγοράς, ακόμη και στο 2006.

Κατά την WSJ, αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και διασποράς απ’όσο αναμένονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v