Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: ”Γεράκι” ο Axel Weber για τα επιτόκια ευρώ

Ο κ. Axel Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που θα χαλιναγωγεί την ανάπτυξη για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

ΕΚΤ: ”Γεράκι” ο Axel Weber για τα επιτόκια ευρώ
Ο κ. Axel Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδο που θα χαλιναγωγεί την ανάπτυξη για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

”Εάν απειλήσουν να υπάρξουν κίνδυνοι στην σταθερότητα τιμών, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να χάσει τον στόχο της βασικής της αρμοδιότητας -ακόμη κι αυτό θα σημαίνει να σταματήσει να στηρίζει την εύρωστη οικονομία ή να γίνει περιοριστική”, δήλωσε ο κ. Weber, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank.

Ίσως υπάρξει ”αυξημένη ανάγκη” ενίσχυσης των επιτοκίων, με δεδομένη την ”πρόβλεψη επιτάχυνσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κατά τους επόμενους μήνες”.

Η ΕΚΤ ανέστειλε την πρόθεση αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας το επιτόκιο του repo στο 4%, δηλώνοντας ότι θέλει να αποτιμήσει την επίδραση στην πραγματική οικονομία της αύξησης του κόστους δανεισμού και της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στις αγορές η κρίση στα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, μεταξύ των μελών του Δ.Σ. έχει αρχίσει να εκδηλώνεται διαφωνία όσον αφορά στην καλύτερη μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί στη συνέχεια και ο κ. Weber, που θεωρείται και γενικότερα ”γεράκι” στην πιστωτική πολιτική, τάσσεται υπέρ νέας αύξησης των επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v