Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gross: Aν δεν αυξηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, «σταυρώστε τα δάχτυλα»

Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, προειδοποίησε ο Bill Gross. Στο 4 με 5% πρέπει να αυξηθεί η ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ. «Γιγαντιαία πάντα» κινδυνεύουν να γίνουν τα κεφαλαιακά κέρδη.

Gross: Aν δεν αυξηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, «σταυρώστε τα δάχτυλα»

Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πολύ χρόνο ακόμα για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία καθώς οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και τα αρνητικά επιτόκια χάνουν την αποτελεσματικότητα τους, προειδοποίησε ο Bill Gross.

Δεδομένης της τεράστιας νομισματικής τόνωσης, η ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στο 4 και το 5% το 2017, ενώ της ευρωζώνης θα έπρεπε να ήταν μεταξύ 2 και 3%, αντίστοιχα, υποστηρίζει στη μηνιαία του έκθεση ο διαχειριστής του Janus Global Unconstrained Bond Fund.

«Τα κεφαλαιακά κέρδη και οι προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη θα γίνουν "γιγαντιαία πάντα", πολύ σπάνια και κάπως δύσκολο να αναπαραχθούν», σημειώνει ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς των ομολόγων».

«Αυτό που λέω είναι πως οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες πηγαίνουν στο ρελαντί και πρέπει να δώσουν ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, διαφορετικά θα πρέπει να σταυρώσετε τα δάχτυλα», τονίζει.

Όπως γράφει στο επενδυτικό outlook του Απριλίου, οι αγορές και τα καπιταλιστικά επιχειρηματικά μοντέλα που είναι βασισμένα σε αυτές «θα αρχίσουν να πηγαίνουν προς τα κάτω», αν δεν υπάρξει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Οι επενδυτές δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα, αν το χρήμα δεν αποδίδει τίποτα. Αν το ονομαστικό ΑΕΠ δεν αυξηθεί σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες να ομαλοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τότε το κόκκινο αντί για το πράσινο είναι η λογική κατεύθυνση των αγορών», επισημαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v