Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερό «ψαλίδι» από S&P στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος σε μόλις 0,4%, για να αυξηθεί του χρόνου στο 1,4%, ενώ η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης μειώνεται στο 1,5% από 1,8% προηγουμένως.

Γερό «ψαλίδι» από S&P στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης προχώρησε η Standard & Poor's. Για φέτος, η πρόβλεψή της μειώνεται στο 0,4% από 1,1% προηγουμένως, ενώ για το 2017 μειώνεται στο 1,4%. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος, από 1,8% που ήταν η προηγούμενου πρόβλεψη.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναφέρει μεταξύ άλλων πως η σημαντική επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην αρχή του έτους έπληξε την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ η απότομη «αποσυμπίεση» ήταν αντίδραση στην επιδείνωση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως αυτή φάνηκε τους τελευταίους μήνες του 2015.

Επίσης, η S&P αναφέρει πως η έντονη πτώση των τιμών των μετοχών δείχνει φόβους για βραδύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και ίσως στις ΗΠΑ ακόμα και το β' εξάμηνο, με την ανάκαμψη της ευρωζώνης να βασίζεται σε περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση.

Επιπλέον, τονίζει πως οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών οδηγούν σε μείωση του πληθωρισμού και των προοπτικών ανάπτυξης, εν μέρει διότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και τις διακυμάνσεις του συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών, αλλά και διότι δεν έχουν στήριξη από τις κυβερνήσεις με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα των αγορών εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v