Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Θρίλερ με τα πραγματικά κίνητρα του δράστη

Πτήση της Egypt Air που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια-Κάιρο οδηγήθηκε στη Λάρνακα. Ο δράστης αρχικά εμφανίστηκε να ζητά να συναντηθεί με μια γυναίκα, εν συνεχεία κατέθεσε αίτημα για απελευθέρωση κρατουμένων στην Αίγυπτο. Ελεύθεροι οι περισσότεροι επιβάτες.

Kύπρος: Θρίλερ με τα πραγματικά κίνητρα του δράστη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, τύπου Airbus, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στις 8:50 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Οι περισσότεροι επιβάτες απελευθερώθηκαν, ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Egypt Air, στο αεροσκάφος παραμένουν αυτή τη στιγμή τα επτά μέλη του πληρώματος και τέσσερις επιβάτες. Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 55 επιβάτες. 
 
Νέες πληροφορίες ανατρέπουν τις αρχικές για το όνομα του δράστη. Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, που φερόταν αρχικά να είναι ο αεροπειρατής, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης.

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας.

Εν τω μεταξύ, το CNN μεταδίδει ότι το όνομα του αεροπειρατή είναι Seif El Din Mustafa, 59 ετών και πρώην αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών. Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από έναν ένοπλο στο αεροσκάφος. 

Νωρίτερα, κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για πρώην σύζυγο του δράστη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο δράστης φερόταν να ζητά να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα που ζει στην Κύπρο, η οποία έφτασε στο αεροδρόμιο, προκειμένου να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή, έχοντας μαζί της ένα ανήλικο παιδί.

Ο αεροπειρατής, που φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει, αν γίνει προσπάθεια εξουδετέρωσής του, ανέφερε το όνομα της γυναίκας στις Αρχές.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες πάντως, ο αεροπειρατής έχει καταθέσει αιτήματα στις κυπριακές αρχές, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση κρατούμενων γυναικών στις αιγυπτιακές φυλακές μετατρέποντας την υπόθεση από προσωπική σε πολιτική.

Οπως προαναφέρθηκε, όλοι οι επιβάτες αφέθησαν ελεύθεροι (εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη του πληρώματος), μεταξύ των οποίων και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και ο Νιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ των επιβατών. 

Δύο άτομα ελληνικής καταγωγής μετέβαιναν στο αεροσκάφος, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους, μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει μεταβεί ο Έλληνας πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος καθώς και μέλη της αμερικανικής πρεσβείας.

Το αεροπλάνο βρίσκεται στον χώρο ασφαλείας του αεροδρομίου Λάρνακας προς την περιοχή Μακένζι. Παράλληλα, η αστυνομία τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό. Συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ενώ ενήμερος για τις εξελίξεις είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Αναστασιάδης: Ολα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, σχολίασε το περιστατικό αεροπειρατείας στον αερολιμένα Λάρνακας λέγοντας ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να απελευθερωθούν και να είναι ασφαλείς. Είπε χαριτολογώντας ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και ερωτηθείς αν έχει να κάνει με μια γυναίκα, απάντησε ότι "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα". 

 

 

Το ιστορικό

Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση MS-181 από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, αλλά αμέσως μετά την απογείωσή του, στις 8 το πρωί, ο αεροπειρατής το έθεσε υπό τον έλεγχό του και ζήτησε από τον κυβερνήτη του να κατευθυνθεί προς την Κύπρο.

Πάντως, ισχυρή δύναμη της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας βρίσκεται σε επιφυλακή στην περιοχή, το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και τα αφικνούμενα αεροπλάνα κατευθύνονται στην Πάφο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πληροφόρησε ότι οι αρχές χειρίζονται την κατάσταση.

Οι πρώτες εικόνες από τη Λάρνακα όπου είναι σε εξέλιξη η αεροπειρατεία - ΦΩΤΟ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v