Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην ΕΕ μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν ελέγχους στα σύνορα παίρνουν οι χώρες της Ευρώπης μετά τις δραματικές εξελίξεις. Το ISIS φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για τα χτυπήματα. Μήνυμα ενότητας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ανθρωποκυνηγητό για ύποπτο τρομοκράτη.

Συναγερμός στην ΕΕ μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες

Μνήμες Παρισιού ξύπνησαν στην Ευρώπη μετά τα πολλαπλά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το Μετρό των Βρυξελλών. Η επίθεση των τζιχαντιστών (το ISIS φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη) έρχεται μόλις μια μέρα μετά την προειδοποίηση του Βέλγου υπουργού Εσωτερικών που προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να αναζητούσαν «αντεπίθεση» μετά τη σύλληψη του Salah Abdeslam του νούμερο ένα καταζητούμενου μετά την επίθεσης στο Παρίσι το Νοέμβριο.

Οι δυο πρώτες εκρήξεις έγιναν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών λίγο μετά τις 09:00, ενώ λιγότερο από μια ώρα αργότερα μια ακόμα έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στο Maalbeek, στην καρδιά της περιοχής που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Oι βελγικές αρχές ανέφεραν ότι καταζητούν έναν ύποπτο που φαίνεται ότι διέφυγε από το αεροδρόμιο. «Mια φωτογραφία τριών υπόπτων λήφθηκε στο αεροδρόμιο Zaventem. Δύο από αυτούς φαίνεται ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, ο οποίος φορούσε ένα ανοιχτόχρωμο τζάκετ καταζητείται» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου Βέλγος εισαγγελέας.

Η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την φωτογραφία του υπόπτου (δείτε τη παρακάτω) σε μια προσπάθεια να καταφέρει να εντοπίσει την ταυτότητά του και ζητά από τους πολίτες αν τον δουν να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Eν τω μεταξύ, σε έρευνα που πραγματοποίησε σε σπίτι στις Βρυξέλλες, η βελγική αστυνομία βρήκε μια σημαία του ISIS και έναν εκρηκτικό μηχανισμόμετέδωσε ο βελγικός τηλεοπτικός σταθμός VRT.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Charles Michel έκανε λόγο για «τυφλή, βίαια και δειλή πράξη». Η χώρα τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού (τέσσερα), ζητήθηκε από τους πολίτες να μην μετακινούνται, ενώ σταμάτησαν να λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία επανεκκίνησαν σταδιακά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Aπό την πλευρά του ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ίβαν Μαγιέρ γνωστοποίησε ότι υπάρχουν «πολλές εθνικότητες» μεταξύ των θυμάτων των σημερινών επιθέσεων σε ένα συρμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι η ταυτοποίηση των στοιχείων των θυμάτων «θα πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάστασης που επικρατεί.

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη 

Μετά τις επιθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, τα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης τέθηκαν σε συναγερμό. Η Ολλανδία ξεκίνησε να διεξάγει ελέγχους στα σύνορα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Βέλγιο. 

Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Γερμανία αυξάνουν την ασφάλεια στα αεροδρόμιά τους, ενώ η Βρετανία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξημένους ελέγχους σε κόμβους μεταφορών. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας γνωστοποίησε επίσης πως έχει αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Το ίδιο το Βέλγιο, δε, στέλνει επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες. Ακόμα και στις ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία στα μέσα μεταφοράς.

Βαλς: Είμαστε σε πόλεμο

Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις "σοβαρές επιθέσεις" στις Βρυξέλλες.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο και απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών", δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά υψηλή" απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

Ρέντσι: Η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει κοινή αμυντική πολιτική

Οι θανατηφόρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες καταδεικνύουν την ανάγκη να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινή αμυντική στρατηγική, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Σε ομιλία που έδωσε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, ο κ. Ρέντσι ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης θα επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα αν εργαστούν από κοινού.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επενδύσει σε μια ενιαία δομή άμυνας και ασφάλειας. Η Ευρώπη συζητά και επιχειρηματολογεί από το 1954 για μια κοινή αμυντική πολιτική» σημείωσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος υποστήριξε πως η Ευρώπη θα κερδίσει στο τέλος τους εχθρούς της, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος.

«Όσοι σήμερα υπόσχονται μαγικές λύσεις δεν συνειδητοποιούν για πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο δύσκολο θα είναι. Δεν συνειδητοποιούν πόσο επιπόλαιοι είναι. Αυτοί που σήμερα φωνάζουν “ας κλείσουμε τα σύνορα” δεν συνειδητοποιούν ότι οι εχθροί μας βρίσκονται πολύ συχνά μέσα στις πόλεις μας» ανέφερε.

Ευρωπαίοι ηγέτες: Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή με όλα τα μέσα

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες ως μια επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία και στις αξίες της και δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την τρομοκρατική απειλή.

«Θα είμαστε ενωμένοι και ακλόνητοι στον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Ήταν μια επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία μας.

Οι κοινοί ευρωπαϊκοί μας θεσμοί φιλοξενούνται στις Βρυξέλλες, χάρη στην γενναιοδωρία του Βελγίου και του βελγικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται στο πλευρό του Βελγίου με αλληλεγγύη και είναι αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν αυτοί την απειλή από κοινού με όλα τα αναγκαία μέσα.

Η τελευταία αυτή επίθεση ενισχύει την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ανεκτικότητα από τις επιθέσεις των μισαλλόδοξων. Θα είμαστε ενωμένοι και ακλόνητοι στον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

 

Καταδικάζει τις επιθέσεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κατήγγειλε σήμερα τις «στυγερές επιθέσεις» οι οποίες «έπληξαν την καρδιά του Βελγίου και το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντιδρώντας στις πολυαίμακτες τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες.

Ο Μπαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς, «εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου».

«Είμαι βέβαιος», πρόσθεσε, «ότι το Βέλγιο και η ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιδρούν στο μίσος και στη βία των οποίων έγιναν θύματα σήμερα με μια ειλικρινή και διαρκή δέσμευση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Εξάλλου με ομόφωνη απόφασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 200 και πλέον, και «εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Βέλγιο στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας».

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ υπογραμμίζει ακόμη την «ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες στην περιοχή και σε διεθνές επίπεδο για να καταβληθεί η τρομοκρατία και ο βίαιος εξτρεμισμός, που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Μόουνς Λίκετοφτ καταδίκασε και αυτός τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τον «αποτροπιασμό» του «για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις». «Οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους», υπογράμμισε ο Λίκετοφτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο τραγικός απολογισμός 

Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 34 νεκρούς σε αεροδρόμιο και σταθμούς του μετρό και δεκάδες τραυματίες (81 στο αεροδρόμιο και 55 μόνο στον σταθμό του μετρό στο Maalbeek). 

Το χτύπημα στο αεροδρόμιο

Συγκεχυμένες είναι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων στο αεροδρόμιο, καθώς βελγικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για 14 νεκρούς και 81 τραυματίες από τις δύο εκρήξεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ κάποιος φώναξε στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι Μεγάλος».

Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε ενώ όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν και τα αεροπλάνα που κατευθύνονταν στις Βρυξέλλες στάλθηκαν σε κοντινά αεροδρόμια. Οπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων, κοντά στο γκισέ της American Airlines. 

Στο αεροδρόμιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε από βομβιστές αυτοκτονίας και ότι βρέθηκε ένα καλάσνικοφ αλλά και ζώνη με εκρηκτικά. Κάποιοι μιλούν για πυροβολισμούς πριν τις εκρήξεις ενώ ακούστηκε στα αραβικά η φράση «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». 

 

 

 

   

Από την πλευρά του το βελγικό πρακτορείο DH έδωσε δημοσίευσε τη φωτογραφία δυο ανδρών που φαίνεται ότι ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας δίπλα στον ύποπτο που αναζητείται.

 

 

Οι επιθέσεις στο μετρό

Λίγο μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο, υπήρξε έκρηξη και σε σταθμό του μετρό (Maelbeek) πολύ κοντά στο κτίριο που βρίσκεται η Κομισιόν. Αργότερα έγινε γνωστό ότι έχουν σημειωθεί εκρήξεις και σε άλλους σταθμούς. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 55 από το χτύπημα στον σταθμό Maelbeek.

 

 

 

 

 

 

Το μήνυμα Τσίπρα

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον βελγικό λαό. Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Στη δέσμευση της ΕΕ να υποτάξει τον τρόμο μέσω της Δημοκρατίας αναφέρεται με ανάρτησή του στο twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Τονίζει μάλιστα (στα γαλλικά) ότι "Είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες". Η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: "Η πρωτεύουσα της Ένωσής μας δέχεται επίθεση. Θρηνούμε νεκρούς. Δεσμευόμαστε η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο. Nous sommes tous Bruxellois".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v