Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Ινδός M. Ambani στους πλουσιότερους του πλανήτη

Ένας ακόμη ”εκπρόσωπος” των αναδυόμενων αγορών φιγουράρει μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Αυτή τη φορά πρόκειται για τον κορυφαίο Ινδό επιχειρηματία κ. Mukesh Ambani του οποίου η προσωπική περιουσία αποτιμάται στα 44 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της εταιρίας του Reliance Industries έχει ενισχυθεί υψηλότερα του 100% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

O Ινδός M. Ambani στους πλουσιότερους του πλανήτη
Η άνθηση του χρηματιστηρίου της Ινδίας έχει ωθήσει τον μεγαλύτερο βιομήχανο της χώρας, τον κ. Mukesh Ambani, σε απόσταση αναπνοής από την κατάκτηση της θέσης του πλουσιότερου Ινδού και αυτής ενός από τους 10 ευπορότερους κατοίκους του πλανήτη.

Είναι ”ζωντανό παράδειγμα” της εκρηκτικής άνθησης της ινδικής οικονομίας και η προσωπική περιουσία του έχει διπλασιαστεί στα 44 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο, χάρη στην αναρρίχηση πάνω από 100% της μετοχής της Reliance Industries, του ομίλου πετρελαίου και λιανεμπορίου που έχει στην κατοχή του.

Ο μόνος επιχειρηματίας ινδικής καταγωγής πλουσιότερος από τον κ. Ambani είναι ο κ. Lakshmi N. Mittal, ο οποίος με έδρα το Λονδίνο έχει μερίδιο 44,8% στη χαλυβουργία Arcelor Mittal, το οποίο αποτιμάται περίπου στα 48 δισ. δολάρια.

Ο 50χρονος κ. Ambani ανέλαβε τους βραχίονες διύλισης πετρελαίου και κλωστοϋφαντουργίας από την οικογενειακή αυτοκρατορία, ύστερα από πολύκροτη βεντέτα με τον αδελφό του Anil για τον έλεγχο της κολοσσιαίας περιουσίας που είχε χτίσει από το μηδέν ο εκλιπών πατέρας τους Dhirubhai.

Έγινε αντικείμενο έντονου σχολιασμού στις αρχές του χρόνου εξαιτίας της πρόθεσής του να χτίσει πανάκριβη κατοικία, η οποία θα έφτανε στο ύψος 60όροφου κτιρίου, σε περιοχή που βρισκόταν πριν ορφανοτροφείο.

Κατά το τελευταίο 12μηνο ο βασικός δείκτης Sensex στην αγορά της Ινδίας έχει αναρριχηθεί 50%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου σε περισσότερα από 1.000 δισ. δολάρια.

Η πρόσφατη πιστωτική κρίση όχι μόνο δεν έπληξε, αλλά βοήθησε το ινδικό χρηματιστήριο, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν τα ινδικά blue chips ελκυστικά χάρη στην αδιάλειπτη ανάπτυξη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v