Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πετροδολάρια στηρίζουν τα αμερικανικά ομόλογα

Το ισχυρότερο τριμηνιαίο ράλι στα αμερικανικά ομόλογα είχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό σύμμαχο: τα πετροδολάρια από τα κράτη μέλη του OPEC. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπ. Οικονομικών η αξία των αμερικανικών ομολόγων που έχουν αγοράσει ο OPEC ενισχύθηκε 12% φθάνοντας στα 123,8 δισ. δολάρια στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007.

Τα πετροδολάρια στηρίζουν τα αμερικανικά ομόλογα
Το ισχυρότερο τριμηνιαίο ράλι στα αμερικανικά ομόλογα είχε ένα ιδιαίτερα ισχυρό σύμμαχο: Τα πετροδολάρια από τα κράτη μέλη του OPEC.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών η αξία των αμερικανικών ομολόγων που έχει αγοράσει ο OPEC ενισχύθηκε 12% φθάνοντας στα 123,8 δισ. δολάρια στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2007.

Παράλληλα το αμερικανικό Υπουργείο αναμένει ακόμη περισσότερες αγορές, δεδομένου ότι, μετά το ράλι του μαύρου χρυσού, τα έσοδα του OPEC έχουν αυξηθεί φέτος κατά 4% στα 530 δισ. δολάρια, ενώ προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν τουλάχιστον 9% το 2008 στα 688 δισ. δολάρια.

Τα κράτη μέλη του OPEC αποτελούν τον πλέον ”πιστό” επενδυτή σε αμερικανικά ομόλογα, κυρίως 10ετούς ωρίμανσης, ενώ εξαιτίας του τεράστιου αγοραστικού τους ενδιαφέροντος τα yields υποχώρησαν 21 μονάδες, βάσει εκτιμήσεων της εταιρείας McKinsey & Co.

Σημειώνεται ότι εκ των κατόχων αμερικανικών ομολογιών οι Ιαπωνία, Κίνα και Βρετανία είναι οι χώρες που κατορθώνουν να ξεπεράσουν την επένδυση των κρατών μελών του OPEC.

Τα πλέον δραστήρια κράτη του οργανισμού, πάντα σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά ομόλογα, αποδεικνύεται ότι είναι οι Σ. Αραβία, Κουβέιτ και Βενεζουέλα, τα οποία στο επτάμηνο που εξετάζεται αγόρασαν ομόλογα αξίας 13,6 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v