Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sonae Sierra: Αύξηση κερδών 47% το 2015

Στα 142 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Sonae Sierra το 2015, αυξημένα κατά 47% έναντι του 2014, ενώ η καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV) διαμορφώθηκε στα 1.180 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6%.

Sonae Sierra: Αύξηση κερδών 47% το 2015

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών εμφάνισε το 2015 η εταιρία Sonae Sierra που ειδικεύεται στον κλάδο των εμπορικών κέντρων. Συγκεκριμένα, η εταιρία παρουσίασε καθαρά κέρδη ύψους 142 εκατ. ευρώ στο σύνολο της προηγούμενης χρήσης, ποσό αυξημένο κατά 47% σε σύγκριση με τα 96 εκατ. ευρώ που πέτυχε το 2014.

Τα άμεσα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα σε ποσοστό 16% σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στα βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, την ανάπτυξη επαγγελματικών υπηρεσιών προς τρίτους και τα χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με την εταιρία, συγκρίνοντας αντίστοιχα χαρτοφυλάκια και εξαιρώντας τη δυσμενή επίπτωση της μέσης συναλλαγματικής ισοτιμίας του βραζιλιάνικου ρεάλ, τα άμεσα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 22%, αποδεικνύοντας την αντοχή και ποιότητα του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων καθώς και τη διαχειριστική ικανότητά της.

Τα έμμεσα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 81 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 85% σε σύγκριση με τα 44 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2014. Η θετική μεταβολή υπήρξε κατά κύριο λόγο συνέπεια της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών και της συνακόλουθης πτώσης των αποδόσεων, κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς και της θετικής επίπτωσης της πώλησης των εμπορικών κέντρων Zubiarte (Ισπανία) και Torre Ocidente (Πορτογαλία).

Στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο, οι πωλήσεις των καταστημάτων κατέγραψαν σε συγκρίσιμη βάση αύξηση κατά 2,5% το 2015 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, με έμφαση στην ανάπτυξη 3,5% στην Πορτογαλία και 5,3% στην Ιταλία. Σύμφωνα με την εταιρία, αυτή η επίδοση είναι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης των αγορών γενικώς καθώς και της ποιότητας των εμπορικών κέντρων ως ελκυστικών προορισμών λιανικών πωλήσεων. Η Βραζιλία διατήρησε θετικές επιδόσεις, καθώς η αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων έφτασε στο 2,2% (στο τοπικό νόμισμα, το ρεάλ), σε σύγκριση επίσης με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση, επηρεαζόμενη από την πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Το γενικό ποσοστό πληρότητας του χαρτοφυλακίου ήταν 95,2%, ελαφρώς χαμηλότερο του 95,5% που κατεγράφη για την ίδια περίοδο του προηγουμένου έτους, παρότι το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο έφτασε το 96%. Το 2015 το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Sonae Sierra δέχθηκε περισσότερες από 430 εκατομμύρια επισκέψεις.

Σύμφωνα με τον Fernando Guedes Oliveira, διευθύνοντα σύμβουλο της Sonae Sierra, «το 2015 υπήρξε έτος που χαρακτηρίστηκε από ιδιαιτέρως βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα καθώς και από την ισχυροποίηση της οικονομικής μας απόδοσης. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη νέων έργων, υπήρξε έτος ευκαιριών για ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, με την ανακοίνωση της πρώτης μας επένδυσης στην αγορά της Κολομβίας και τη σημαντική πρόοδο σε σχετικά έργα ανάπτυξης σε Ρουμανία και Μαρόκο. Το 2016, θα προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε την παρουσία μας στη Βόρειο Αφρική και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, διατηρώντας εστιασμένη την προσοχή μας σε επενδύσεις μικρών κεφαλαιακών απαιτήσεων (capital light approach) και την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους».

Ανάπτυξη νέων έργων, αξιοποίηση χαρτοφυλακίου και παροχή υπηρεσιών

Όπως αναφέρει η Sonae Sierra, συνεχίζει τη στρατηγική της για μεγαλύτερη έκθεση σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, αξιοποίηση ακινήτων και παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών προς τρίτους.

Οι επενδύσεις σε υπό ανάπτυξη έργα διπλασιάσθηκαν με την προώθηση έργων όπως τα ParkLake (Ρουμανία), Cucuta (Κολομβία), Zenata (Μαρόκο), Malaga Designer Outlet (Ισπανία) καθώς και με την επέκταση του NorteShopping (Πορτογαλία).

Σύμφωνα με την εταιρία, η ανάπτυξη του ParkLake, επένδυση 180 εκατ. ευρώ σε 70.000 m2 μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA), προχωρεί με καλό ρυθμό και το 93% της εμπορικής επιφάνειας ήδη έχει ενοικιασθεί ή/και έχει δεσμευθεί. Η σύμβαση χρηματοδότησης υπεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 2015, και τα εγκαίνια του Κέντρου προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο 2016.

Επιπλέον, η Sonae Sierra ανακοίνωσε το 2015 την πρώτη της επένδυση στην Κολομβία, μέσω της απόκτησης οικοπέδου στην Cucuta, όπου θα χτιστεί νέο εμπορικό κέντρο με 45.000m2 GLA, επένδυση που ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται να εγκαινιασθεί το 2017.

Επίσης, υπογραμμίζει την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Zenata (Μαρόκο), επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 250 καταστήματα με μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 90.000 m2 και του Malaga Designer Outlet (Ισπανία), επένδυσης ύψους 115 εκατ. ευρώ σε μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 30.000 m2, δύο έργα που προορίζονται να εγκαινιασθούν το 2017.

Στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, η εταιρία σημειώνει ότι υπεγράφησαν 24 συμβάσεις ανάπτυξης με πελάτες σε 11 περιοχές, πιο συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία και Τυνησία, όπου η εταιρία εόρτασε το πρώτο της συμβόλαιο.

Επίσης, υπέγραψε συνολικά 13 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για υπηρεσίες διαχείρισης και εκμίσθωσης εμπορικών κέντρων για λογαριασμό τρίτων, από τις οποίες ξεχωρίζει την έναρξη παροχής υπηρεσιών σε επτά εμπορικά κέντρα σε Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.

Τέλος, η εταιρία τονίζει τη σύμβαση που υπέγραψε με την Generali Real Estate για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης, διαχείρισης και εκμίσθωσης ακινήτων για λογαριασμό της CityLife Shopping District, ενός μοναδικού, καινοτόμου και πολυτελούς προορισμού λιανικών πωλήσεων στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) και Χρηματοοικονομικοί Δείκτες

Η Sonae Sierra υπολογίζει την NAV (Καθαρή Αξία Ενεργητικού) της εταιρίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσίευσε το 2007 η INREV (Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών σε μη Εισηγμένους Επενδυτικούς Τίτλους σε Ακίνητα).

Στη βάση αυτής της μεθοδολογίας, η NAV της Sonae Sierra, στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ανερχόταν στα 1.180 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2014. Η αύξηση της NAV είναι κυρίως αποτέλεσμα των αυξημένων καθαρών κερδών, παρά την πολύ δυσμενή συναλλαγματική ισοτιμία του βραζιλιάνικου ρεάλ (στο τέλος του χρόνου, το ρεάλ υποτιμήθηκε κατά 25%).

Η εταιρία σημειώνει επίσης ότι συνέχισε τη συντηρητική και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική της σε επίπεδο χρηματοδότησης και αντιστάθμισης κινδύνου. Η κεφαλαιακή διάρθρωση στηρίζεται σε μέση περίοδο λήξης χρέους τα 4,2 έτη, εκ του οποίου το 39% με σταθερό επιτόκιο.

Επιπλέον, το 2015, η Sonae Sierra αναχρηματοδότησε το χρέος τεσσάρων εμπορικών κέντρων με συνολικό ποσό 210 εκατ. ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε τη συμφωνία χρηματοδότησης για το ParkLake (Ρουμανία), γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη εθνικών και διεθνών τραπεζών στον τρόπο διοίκησης και τη σταθερότητα της εταιρίας και των περιουσιακών της στοιχείων.

Το σταθμισμένο μέσο κόστος δανεισμού της Sonae Sierra στις 31 Δεκεμβρίου 2015 βρίσκεται στο 4,1%, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος του προηγουμένου έτους. Αν εξαιρεθεί η Βραζιλία, το σταθμισμένο μέσο κόστος δανεισμού είναι 3,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v