Πολωνία: Φόβοι τραπεζικής κρίσης από το σχέδιο για στεγαστικά

Η εφαρμογή της πρότασης της πολωνικής κυβέρνησης για την μετατροπή σε ζλότι στεγαστικών δανείων που αποτιμούνται σε ελβετικό φράγκο θα στοίχιζε στις τράπεζες $17 δισ. προειδοποίησε η εποπτική τραπεζική αρχή της χώρας. Πιθανή ακόμα και τραπεζική κρίση.

Πολωνία: Φόβοι τραπεζικής κρίσης από το σχέδιο για στεγαστικά

Η νομοθετική πρόταση που έχει καταθέσει η πολωνική κυβέρνηση για μετατροπή σε ζλότι των στεγαστικών δανείων στην Πολωνία που αποτιμούνται σε ελβετικό φράγκο θα στοίχιζε στις τράπεζες περίπου 67 δισ. ζλότι ή 17 δισ. δολάρια, προειδοποίησε την Τρίτη η εποπτική αρχή της χώρας KNF. 

Σύμφωνα με την KNF, η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε τραπεζική κρίση. 

«Οι χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου μπορεί να μην πλήξουν την σταθερότητα μόνο μιας τράπεζας, αλλά να οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και στο χειρότερο σενάριο να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτική κρίση» ανέφερε σε ανακοίνωση η KNF σύμφωνα με το Reuters.  

Το γραφείο του Πολωνού προέδρου παρουσίασε τον Ιανουάριο πρόταση νόμου που θα αναγκάζει τις τράπεζες να αναλάβουν το κόστος της μετατροπής σε ζλότι στεγαστικών δανείων που αποτιμούνται σε ελβετικό φράγκο. Πάνω από μισό εκατομμύριο Πολωνοί έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, αλλά το κόστος αποπληρωμής τους έχει εκτοξευτεί λόγω της ενίσχυσης του φράγκου. 

Τον προηγούμενο μήνα η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας υπολόγισε ότι η πρόταση θα στοίχιζε στις τοπικές τράπεζες 44 δισ. ζλότι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v